La Vanguardia (Català)

El president del tribunal de Navarra diu “turba” a una protesta de dones

- Redacció i agències MADRID

Les reaccions a les crítiques del ministre de Justícia, Rafael Catalá, al jutge que va emetre el vot particular en el cas de La Manada no paren. Ahir va ser el torn del president del Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN), Joaquín Galve, que va sortir en defensa del magistrat i va acusar moviments antisistem­a d’“instigar” moltes de les protestes contra el sistema judicial, com quan “una turba fervorosa va mirar d’entrar al jutjat de Pamplona saltant-se el cordó policial”. “Tenen dret a manifestar-se, però no a intentar entrar per la força en un edifici públic”, va dir.

Galve, en declaracio­ns a la cadena Ser, creu que Catalá va cometre un “atac directe a la independèn­cia del poder judicial” quan va assenyalar el jutge Ricardo González, motiu pel qual, juntament amb la resta de jutges i magistrats navarresos, ha subscrit un escrit que indica que això hauria “de provocar la seva dimissió immediata”.

Segons Galve, el magistrat González és “una persona absolutame­nt normal, un bon jutge”, i ha dit que no sap si té algun problema que li impedeixi exercir com a magistrat. El president del TSJN coneix bé els jutges del cas de La Manada, ja que van ser els mateixos que el 2016 van arxivar els insults que Diego Paños (Ciudadanos) va proferir contra el mateix Galve, al·legant que expression­s com ara “fill de puta”, “cubatero” o “putero” són crítiques llançades amb llenguatge “tavernari” i no són constituti­ves d’un delicte d’injúries greus, sinó d’una falta d’injúries –ja despenalit­zada–.

Ahir el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, també va criticar Catalá, i va corregir així el suport donat al ministre el dia anterior per la portaveu del PSOE al Congrés i exmagistra­da, Margarita Robles, i el secretari d’organitzac­ió del partit, José Luis Ábalos. Sánchez s’ha desmarcat de les paraules del ministre (“tothom sap” que aquest magistrat “té algun problema singular” i que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) “hauria d’haver actuat preventiva­ment” contra ell): “Demanem al ministre de Justícia que no sigui matusser, que si té alguna acusació particular o personal a fer sobre el magistrat, aclareixi a què es refereix; si no, el millor és estar callat”.

Sánchez va insistir que “no entrarem en disquisici­ons sobre l’actuació personal d’un magistrat”, una cosa que és competènci­a del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). A més, va retreure a Catalá que les seves declaracio­ns no “ajudin a centrar el debat on realment s’ha de centrar, que és una sentència que no recull l’esperit i els valors d’una societat que el 8 de març va canviar”.

El secretari general del PSC, Miquel Iceta, considera “absolutame­nt indefensab­les” les declaracio­ns de Catalá. “Un ministre de Justícia no pot parlar de situacions concretes de jutges”, i que el que hauria de fer és preocupar-se perquè l’aplicació de la llei “sigui com més severa millor en delictes contra la llibertat sexual”, va apuntar.

Pel secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, les declaracio­ns de Catalá “no són adequades”, si bé va reconèixer que la sentència és difícilmen­t assumible, “sobretot per a aquells que tenim filles”.

Des de Podem, el seu líder, Pablo Iglesias, ha demanat que no es posi el focus en el jutge que va emetre el vot particular, sinó en la decisió.

La sentència contra La Manada continua suscitant forts rebutjos en diferents col·lectius socials. El Sindicat d’Estudiants ha fet una crida als joves a mobilitzar-se contra la sentència secundant la vaga convocada per al 10 de maig en instituts i universita­ts.

Des d’Astúries, les monges Clarisses de Villavicio­sa s’han unit al clam popular amb un poema que han difós a les xarxes socials i en què es refereixen als cinc condemnats com a “porcs salvatges” i “llops grisos”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain