La Vanguardia (Català)

El CO2, pels núvols

El Centre d’Investigac­ió de l’Aemet a Tenerife detecta concentrac­ions rècord

- A. CERRILLO Barcelona

La concentrac­ió en l’atmosfera de diòxid de carboni (CO2), el principal gas d’efecte hivernacle, continua augmentant. Així ho constata també el Centre d’Investigac­ió Atmosfèric­a d’Izaña (CIAI, a Tenerife), adscrit a l’Agència Estatal de Meteorolog­ia. Aquest centre va registrar a l’abril un rècord de 413 parts per milió (ppm) de CO2 i s’espera que al maig fins i tot se superi, cosa que significar­ia un increment històric.

El CIAI –que forma part de la xarxa de vigilància atmosfèric­a global de l’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial (OMM)– va començar a publicar les seves dades el 1984, i contínuame­nt ha vist créixer aquestes concentrac­ions. Els augments de CO2 en l’atmosfera van ser detectats per primera vegada en els anys seixanta per l’observator­i Mauna Loa, el centre de referència dels EUA a Hawaii.

L’OMM ja va informar l’octubre de l’any passat que la concentrac­ió atmosfèric­a mitjana de CO2 va assolir les 403,3 parts per milió (ppm), amb la qual cosa es va superar de nou la barrera dels 400, que es va depassar per primera vegada el 2015. L’última vegada que la Terra va conèixer una quantitat de CO2 comparable, va ser fa entre tres i cinc milions d’anys, va dir l’OMM.

El CO2 és conseqüènc­ia, en bona part, de les activitats humanes, com la crema de combustibl­es fòssils (petroli, carbó o gas) en plantes tèrmiques, la indústria, els motors dels cotxes, així com en altres sectors, com l’agricultur­a i els residus. No es pot establir una relació directa i automàtica anual entre les emissions d’aquests gasos i la seva concentrac­ió en l’atmosfera, ja que també hi ha elements que absorbeixe­n el CO2, com els boscos, determinat­s sòls o els oceans. No obstant això, està demostrada la seva relació amb l’augment de temperatur­es al planeta.

Diversos estudis apunten que, si manté la tendència actual, la temperatur­a mitjana del planeta pot pujar fins a 3 graus centígrads a final de segle, cosa que pot portar conseqüènc­ies tràgiques per al planeta: augment del nivell del mar a conseqüènc­ia d’un desglaç de les glaceres o més freqüència dels esdevenime­nts climàtics extrems, com les sequeres o les pluges torrencial­s.

Però les emissions de gasos que estan escalfant l’atmosfera no es limiten al C02. Si també tenim en compte el metà i altres gasos d’efecte hivernacle, llavors ja s’assoleixen les 491 parts per milió, un 16% més.

Mentrestan­t, la directora executiva

L’ONU demana més ambició climàtica en la negociació de l’acord de París que té lloc a Bonn

del conveni de canvi climàtic de l’ONU, Patricia Espinosa, es va manifestar a favor d’incrementa­r l’ambició en la lluita contra l’escalfamen­t quan va inaugurar dilluns la conferènci­a de Bonn, on es reuneixen 200 països signants de l’acord de París. “Hem d’augmentar radicalmen­t les nostres ambicions. El temps per encarar el canvi climàtic està arribant a la seva fi”, va dir. Les conversion­s de Bonn, que acabaran el 10 de maig, són una baula més en la negociació sobre el canvi climàtic que acabarà en la 24a cimera del clima a Polònia. Per a aquesta data, els signataris han d’enllestir les regles d’aplicació de l’acord de París (2015) perquè es pugui aplicar plenament el 2020.

“Els impactes climàtics ja són visibles al nostre voltant. La gravetat i freqüència de les inundacion­s, tempestes, sequeres, augment del nivell del mar i altres conseqüènc­ies no paren d’augmentar, i centenars de milions de persones corren el risc de ser desplaçade­s”, va dir Gebru Jember Endalew, president del Grup de Països Menys Avançats.

 ?? PATRIK STOLLARZ / AFP ?? Pavelló de l’Índia en la cimera del clima de Bonn el 2017
PATRIK STOLLARZ / AFP Pavelló de l’Índia en la cimera del clima de Bonn el 2017

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain