La Vanguardia (Català)

Escòcia fixa un preu mínim a l’alcohol per abaixar-ne el consum

-

Escòcia instaura un preu mínim de 50 penics (57 cèntims) per la compra de qualsevol beguda alcohòlica, una mesura pionera en l’àmbit global, que té per objectiu desincenti­var l’alt consum d’alcohol, que causa milers de morts a l’any i eleva la criminalit­at.

Després d’una llarga batalla judicial a causa de l’oposició de l’Associació Escocesa del Whisky (SWA), la llei, aprovada per unanimitat el 2012, ara entra en vigor per elevar el preu de la cervesa, la sidra i els licors més barats, que es venen en supermerca­ts i botigues autoritzad­es conegudes com off licence.

A la pràctica suposarà que el preu de l’ampolla més barata de vi negre sigui de gairebé 5 lliures (5,70 euros) i que una ampolla de whisky no es pugui vendre per menys de 14 lliures (15,90 euros).

Alcohol Focus Scotland (AFS), l’organitzac­ió més important d’Escòcia per prevenir l’alcoholism­e, considera que la nova normativa aconseguir­à reduir el consum excessiu d’alcohol, que porta als escocesos a beure un 17% més que els seus veïns d’Anglaterra i Gal·les.

La seva directora, Alison Douglas, explica que està demostrada la relació directa entre el preu i el dany que produeix l’alcohol, per la qual cosa l’impacte d’aquesta norma serà significat­iu. “Salvarà vides i reduirà la criminalit­at. La meitat dels delictes que es cometen a Escòcia estan relacionat­s amb el consum d’alcohol”.

Amb cinc milions d’habitants, el 2016 hi va haver 1.265 morts relacionad­es amb el consum elevat d’alcohol, un 10% més que el 2015. “De vegades pensem que el problema de l’alcoholism­e està relacionat amb bevedors dependents i persones sense casa, però la realitat és que un de cada quatre escocesos beu per sobre del que recomanen els metges”, va destacar Douglas.

La indústria, va prosseguir la portaveu de l’entitat, promociona l’alcohol “com un estímul social”, per la qual cosa se’l considera un producte de consum diari.

“És bastant difícil, per exemple, comprar una targeta d’aniversari que no faci broma sobre beure prosecco, si ets dona, o cervesa, si ets home. És aquesta normalitza­ció del consum d’alcohol la que hem de combatre”, va recalcar.

Per la seva part, l’Associació Escocesa del Whisky (SWA) afirma que el seu objectiu és promociona­r el consum responsabl­e d’alcohol. “La indústria –assegura un portaveu– ha desenvolup­at un codi de pràctiques que estableix estàndards mínims per promociona­r el whisky escocès. A més, s’han establert pautes per abordar els danys relacionat­s amb l’alcohol”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain