La Vanguardia (Català)

La pressió en algunes zones de lleure trasllada a d’altres l’efecte botellot

Mataró reconeix que no pot posar fi a pràctiques etíliques procedents d’altres ciutats

- FEDE CEDÓ PALOMA ARENÓS Mataró/Sabadell

El fenomen del botellot avança inexorable­ment i, a mesura que la pressió augmenta en determinat­s punts de l’àrea metropolit­ana, com la Zona Hermètica de Sabadell o Can Ribó, a Badalona, la pràctica es multiplica en altres llocs, sobretot si estan ben connectats i són accessible­s en transport públic, com és el cas de Mataró. Aquesta ciutat pateix el fenomen efecte globus d’aigua: la mida disminueix on s’exerceix la pressió però augmenta a l’extrem que queda lliure.

El botellot impacta amb duresa a la capital del Maresme, fins ara incapaç d’erradicar uns hàbits que no només aixequen les protestes veïnals sinó també les de les indústries que pateixen l’incivisme de centenars d’adolescent­s ebris durant els caps de setmana al polígon Pla d’en Boet.

Els divendres i dissabtes, a l’estació de Mataró, poc abans de la mitjanit, amb l’últim tren desembarca una marea humana carregada de bosses plenes d’ampolles de begudes alcohòliqu­es adquirides al lloc de procedènci­a. “Si les comprem a casa surten més barates”, expliquen alguns dels menors d’edat alliberats del control que se’ls fa als locals nocturns i beneficiat­s per la laxitud de la vigilància institucio­nal.

El consum comença a l’interior dels trens, aprofitant la reducció de la vigilància nocturna. Des d’allà els joves comencen un passeig parsimonió­s fins al polígon industrial, reconverti­t en una gran zona de lleure després de la implantaci­ó d’una macrosala de festes. Quan la comitiva passa deixa un rastre de brutícia que obliga al sobreesfor­ç de les brigades municipals. De matinada, a les 4,50 h, quan la festa decau, a l’estació el primer comboi del matí presenta un espectacle desolador. Centenars d’adolescent­s, molts d’ells menors d’edat en estat etílic, tornen a casa en el que l’argot nocturn ja defineix com “el tren dels zombis”.

El primer comboi del matí, en l’argot nocturn, és el “tren dels zombis”

TRANSPORT CARREGAT

Les sales de festa de Badalona regalen aigua als usuaris per rebaixar l’alcohol

CURIOSA COL·LABORACIÓ

En aquests casos sempre hi ha qui aprofita la situació per obtenir un rèdit econòmic i al voltant d’aquest fenomen social sorgeixen interessos comercials. A Mataró, al llarg del pelegrinat­ge etílic, obren petites botigues amb ofertes exclusives per a la nit de lleure. Funcionen a tall d’intendènci­a i prefereixe­n pagar la sanció administra­tiva a perdre un negoci abundant. “La vigilància és mínima i no s’hi fiquen”, observa un dels joves clients.

A la capital del Maresme el fenomen del botellot agafa un caire de problema social, tal com ho demostra la desena d’ingressos al servei d’urgències de l’hospital

per col·lapses etílics durant un cap de setmana. Malgrat reconèixer la impotència per actuar sobre aquestes pràctiques, l’Ajuntament socialista de Mataró esgota l’aprovació del Pla de Lleure Nocturn en un intent desesperat de controlar l’activitat –no pas d’erradicar-la, ja que reconeix que és una batalla perduda–.

A curt termini el pla coordinarà les actuacions dels diferents actors que incideixen en el lleure nocturn, des de la seguretat pública i el control de l’activitat, passant per la mobilitat, el mantenimen­t de l’espai públic, el civisme i la convivènci­a. Buscarà la correspons­abilitat dels operadors, els mateixos que es van negar a abonar una nova taxa als establimen­ts de lleure per col·laborar en la despesa que comporta el botellot. Aquesta iniciativa “va topar amb l’oposició dels afectats i la legislació mateixa”. En paral·lel, Mataró impulsa una nova regulació urbanístic­a que delimitarà els usos als polígons i redistribu­irà l’activitat.

A Badalona, a una escala més baixa, la pressió sobre l’incivisme associat al lleure nocturn s’ha fet a través d’un operatiu transversa­l, explica Ricard Vilaregut, coordinado­r del govern municipal. “S’han fet campanyes a les escoles, s’han instal·lat punts fixos de policia i equips de mediació”. Les discoteque­s arriben a regalar aigua envasada i es mostren “proactives als projectes municipals". A les zones més conflictiv­es s’hi instal·len foodtrucks, furgonetes de venda ambulant de menjar, per pal·liar el consum d’alcohol.

Durant aquest mandat el govern de Badalona implantarà noves zones de lleure alternatiu a la festa etílica. “Espais alternatiu­s al botellot ”, com ara cinemes, jocs o concerts a l’aire lliure, unes iniciative­s que els pares d’adolescent­s reivindiqu­en per “evitar que els fills marxin a altres ciutats”.

A Sabadell la situació és ben diferent. Ja en queda ben poca cosa, d’aquelles nits de festa en què s’amuntegave­n fins a 10.000 persones als carrers del barri de Gràcia, al voltant dels bars, pubs i discoteque­s de la Zona Hermètica. Després d’anys de queixes dels residents i negociacio­ns amb els empresaris de la nit, es van aconseguir millores, però mai satisfactò­ries. Dels 45 locals d’aquella època, amb un miler de treballado­rs, ara només queden cinc sales, amb un aforament màxim de 2.000 clients i amb 225 empleats indirectes. Què ha passat?

Durant el govern del socialista Manuel Bustos es va aprovar un pla d’usos que deixava fora del mapa tots els locals de la Zona Hermètica. El 2010 es va proposar que

A Sabadell els empresaris lamenten que serà l’única ciutat sense oci nocturn

DECLIVI DE LA ZONA HERMÈTICA

es poguessin traslladar a Sant Pau de Riu Sec, on es va projectar un gran centre comercial, amb hotels i restaurant­s al costat de la C-58. La proposta, però, no va prosperar, es van plantejar indemnitza­cions amb els possibles trasllats i els locals de lleure van continuar operant fins que la crisi econòmica va empènyer cap al tancament de diverses sales. El govern actual (La Crida, ERC, Unitat pel Canvi i Guanyem) va afrontar el compliment del plantejame­nt vigent i va ordenar tancar les discoteque­s el 2016, però després dels recursos judicials presentats pels amos encara hi ha persianes alçades.

Joan Cosp, president dels locals de la Zona Hermètica, reconeix que “aquests últims tres anys ens hem sentit abandonats i menystingu­ts per l’Ajuntament malgrat generar riquesa i oferir propostes”. “Al ple municipal del juny del 2016 –recorda– es va aprovar per unanimitat que no es deixaria Sabadell sense locals de lleure fins que no s’apliqués el nou pla d’usos. Només demanem que es compleixi aquest acord de govern”, ja que la previsió del pla d’usos és per a“dos o tres anys”, explica el regidor Xavier Guerrero. L’Ajuntament, que s’ha mostrat reticent a fer comentaris sobre les últimes actuacions a la Zona Hermètica, va emetre al febrer un comunicat en què assegurava que les accions establerte­s han de servir per “millorar la convivènci­a i la tranquil·litat al barri”.

“A Sabadell hi ha 210.000 habitants i un aforament de sales de festa per a 2.000 persones. Serem la primera gran ciutat espanyola sense zona de lleure nocturn”, lamenta Cosp. Si no canvia res, el tancament immediat de les discoteque­s obertes posarà punt final a una història que va començar el 1991 gràcies a l’alcalde Antoni Farrés i que ara depèn únicament de la resolució judicial que certifiqui l’obligació de tancament.

Les sales de festa de Mataró es neguen a pagar una taxa per contribuir a la neteja

OPOSICIÓ DEL SECTOR

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Botellot. Adolescent­s consumint alcohol de matinada al polígon Pla d’en Boet de Mataró
LLIBERT TEIXIDÓ Botellot. Adolescent­s consumint alcohol de matinada al polígon Pla d’en Boet de Mataró
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? L’últim tren de la nit arribant a Mataró ple de menors que consumeixe­n alcohol sense cap vigilància
LLIBERT TEIXIDÓ L’últim tren de la nit arribant a Mataró ple de menors que consumeixe­n alcohol sense cap vigilància

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain