La Vanguardia (Català)

L’actor Javier Rey, Sito Miñanco a ‘Fariña’, no vol ser “ni bo ni dolent”

Javier Rey és l’actor de moda per la interpreta­ció que fa de Sito Miñanco a ‘Fariña’

- BEGOÑA CORZO Barcelona

Mateo, el galant vividor i una mica eixelebrat de Velvet s’ha transforma­t en Sito Miñanco, un paper amb què l’actor Javier Rey (38) broda el pas d’un jove ambiciós a mafiós totpoderós a Fariña, que Antena 3 emet aquesta nit. Aquest intèrpret corunyès de veu pausada i lleu accent de la seva terra, avui actor de moda, fa més de 15 anys que es dedica a la professió. Volia ser ciclista, “fins que el desenvolup­ament físic em va posar al meu lloc”, després va pensar a ser infermer “però sense gaire vocació”. La inspiració li va arribar en un taller d’actuació a Noia, el seu poble natal. En va tenir prou amb un cap de setmana per descobrir la passió de la interpreta­ció.

Rey va créixer a la terra de Miñanco, Charlín, Oubiña i companyia. Per encarnar José Ramón Prado Bugallo (nom real de Sito), havia de desconnect­ar del galant Mateo i posar-se a la pell del dur narco. “El secret és el treball previ, i a Fariña vam tenir molts mesos d’assajos abans de rodar. A Mateo l’interpreto fa anys, m’impregna la pell. Posar-me el vestit de tres peces és fàcil”. Per conèixer el narco va parlar “amb gent molt dispar, que m’anava donant informacio­ns sobre ell. Molts recelaven perquè encara és un tema molt sensible a Galícia i d’altres deien que havien estat al seu costat i no era així...”.

L’etern dilema de si resulta més seductor un noi bo o un de dolent, Rey el resol amb ofici: “No em sento més còmode en un paper o en l’altre. M’agrada anar variant, que els personatge­s canviïn molt. Si sempre m’oferissin bons o canalles, m’avorriria”.

Aquest canvi de registre inclou passar de la tele al cinema. Sin fin , el seu últim i premiat film, és un drama romàntic en què el personatge que interpreta, Javier, viatja en el temps per reescriure l’últim dia amb María (María León), l’amor de la seva vida, i treure-la de l’abisme. “Per amor un està disposat a fer qualsevol cosa –assegura Rey–, però l’amor té moltes cares. Quan se’n parla es fa des dels grans moments, però també són importants les coses petitones”. I ell, què estaria disposat a fer per amor? “He fet moltes bogeries que no puc explicar”.També aixeca un mur infranquej­able davant la seva vida privada. Acaba de ser pare d’un nen amb la seva nòvia de tota la vida, l’actriu Iris Díaz (Hanane a El Príncipe). Es van conèixer a l’escola d’interpreta­ció, a Madrid, fa 15 anys, però, gelós de la seva intimitat, ni tan sols comenta si li agradaria rodar junts. El pudor el deixa a casa; ha protagonit­zat el primer nu integral frontal en una sèrie: en una de les primeres escenes de Fariña ,en què apareix corrent. “El meu cos va en el contracte; seria un error absurd ser actor i tenir pudor. També Tamar Novas sortia despullat; va ser divertit”.

Rey creu que un dels trets pels quals triomfa la sèrie “és que no diem a l’espectador què ha de sentir. En la realitat era així, la gent l’alabava o l’odiava a mort. Que a Sito tot se li escapés de les mans té a veure amb

L’actor no parla de la seva vida personal, però acaba de ser pare amb l’actriu Iris Díaz

les decisions que va prendre”. Fariña l’ha ajudat a entendre aquest narcotrafi­cant que va destrossar moltes famílies, i que van destruir, assegura, “les mares, les dones fortes de Galícia”. Creu que la virtut més important del personatge (“el fictici, no conec el real”) és “la intel·ligència, és un vividor, venint d’on ve i aconseguin­t el que aconseguei­x”. El seu defecte: “Sentir que pot amb tot. La solitud l’acaba destruint”. I les virtuts de Rey? “Com a bon gallec, suposo que millor que ho diguin els altres. M’hi esforço i treballo molt”. Defecte? “Cap de greu! Confessa que les seves peces fetitxe “són les gorres i els barrets, en tinc un munt” i que prefereix “un vestit fet a mida als pantalons acampanats, per descomptat”, però que el que més li agrada són els texans. I sempre posa a la maleta “per si de cas, samarretes, em donen seguretat, sabent que en porto de més”. Just de fer maletes va l’última campanya de Cortefiel que protagonit­za amb Martina Klein i Eva González. Confessa que va descobrir la moda gràcies a Velvet i la minisèrie Lo que escondían sus ojos, en què és Balenciaga, “que té una història increïble que hauria de ser explicada”. ¿Qué te juegas?, en què torna al glamur, és la seva nova aposta, aquesta vegada sense bigoti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De la moda al
narco. A la fotografia gran, Javier Rey amb peces de la nova col·lecció primaverae­stiu de Cortefiel; a sota, Sito Miñanco en una escena de
Fariña i com a Mateo a Velvet, sèrie en què Rey continua amb l’spin-off Velvet colección
De la moda al narco. A la fotografia gran, Javier Rey amb peces de la nova col·lecció primaverae­stiu de Cortefiel; a sota, Sito Miñanco en una escena de Fariña i com a Mateo a Velvet, sèrie en què Rey continua amb l’spin-off Velvet colección
 ?? EUROPA PRESS / GETTY ??
EUROPA PRESS / GETTY
 ?? JAIME OLMEDO / ATRESMEDIA ??
JAIME OLMEDO / ATRESMEDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain