La Vanguardia (Català)

El primer cinc estrelles del Priorat obrirà aquest estiu

L’oferta turística continua creixent a la comarca amb dos petits hotels a Falset i l’obertura de 26 noves habitacion­s de luxe

- SARA SANS Tarragona

En una finca de 130 hectàrees, a 15 quilòmetre­s de la cartoixa d’Escaladei, amb celler propi i piscina exterior, les obres del que serà el primer hotel de cinc estrelles del Priorat encaren la recta final. Terra Dominicata, obrirà d’aquí dos mesos. Les seves 26 habitacion­s de luxe se sumen a les cinc suites que acaba d’estrenar l’Hotel-Hostal Sport de Falset, on aquesta setmana obre les portes un altre petit establimen­t de mitja dotzena d’habitacion­s i n’hi ha un altre en construcci­ó. El turisme està fent eclosió en una comarca que vol marcar límits, amb un model que qual ja ha rebut l’acreditaci­ó de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS).

Aquesta setmana és excepciona­l per al sector turístic del Priorat. Els ponts sempre asseguren visitants i la Fira del Vi, que arrenca aquest divendres, s’ha convertit en un reclam de primer ordre. Hotels, cases rurals, restaurant­s, cellers, botigues... Tot funciona a màxim rendiment.

Falset és l’epicentre de la Fira però hi ha esdevenime­nts a pràcticame­nt tots els pobles: el tast de carinyenes a Porrera, la nit de les garnatxes a Capçanes, el tast amb dones a Gratallops, l’Orgànic Soirée, el tast de Cal Compte...

“Fa un any que tinc totes les habitacion­s reservades”, explica Marta Domènech, de l’HotelHosta­l Sport. Aquests dies tindrà un grup de deu suecs, un client de Nova Zelanda i la resta, de Catalunya. Domènech acaba d’inaugurar cinc noves suites. Ha invertit mig milió d’euros per convertir el pis de la seva àvia, de 140 metres quadrats, en dues habitacion­s que se sumen a tres suites més. En total, 28 habitacion­s. “Quanta més oferta hi hagi, més demanda podrem tenir, la qüestió és quin tipus d’establimen­t s’obre i no val qualsevol cosa”, opina Domènech. “Cal estandardi­tzar la qualitat i equilibrar els punts de demanda”, afegeix.

Aquesta setmana la demanda és a dalt de tot. Trobar un lloc per dormir ja és pràcticame­nt impossible i una taula per menjar, molt complicat. Però, què passa la resta de l’any? “Els caps de setmana treballem més amb visitants nacionals i entre setmana venen més estrangers, belgues, holandesos i comencen a venir francesos, especialme­nt a l’estiu...”, explica Isabel Vilà, propietàri­a de Cal Porrerà i portaveu del Priorat Enoturisme, una associació promoguda pels empresaris turístics de la comarca, que són més d’una setantena.

“Més que la quantitat, el que realment ens preocupa és la qualitat, com a associació tenim molt clar que hi ha un tipus de turisme que no ens interessa; els pobles tenen una essència i aquest model rural, de respecte pel territori i d’equilibri és el que ens fa atractius”, diu Vilà.

Les aglomeraci­ons a Siurana durant els caps de setmana, per exemple, són escenaris que ja preocupen el sector. No en va, quan fa una dècada van obrir molts dels petits hotels i cases rurals de la comarca, com Cal Llop, Cal Porrerà, Cal Compte o Mas Figueras la normativa obligava els propietari­s a estar censats durant cinc anys a la zona. “Es van fer inversions molt importants per recuperar un patrimoni i per oferir una sèrie de serveis i tot això ara no es té en compte quan es dona d’alta un habitatge d’ús turístic”, afegeix Vilà.

La comarca sencera, amb un paisatge que aspira a ser patrimoni mundial de la Unesco, s’ha adherit a la Carta Europea del Turisme Sostenible, una acció promoguda pel parc natural del Montsant i que ha obligat a definir un model turístic propi. En la redacció d’aquest model hi han participat experts i representa­nts de diferents sectors econòmics de la comarca. “El Priorat té èxit perquè és una zona particular i ha fet una aposta radical per posar en relleu el territori, el repte és com ho fem per mantenir aquests valors”, explica Jaume Salvat, professor de geografia i turisme de la Universita­t Rovira i Virgili i un dels redactors de la carta.

L’obertura d’un hotel de cinc estrelles no preocupa el sector, al contrari. El grup que promou Terra Dominicata a l’antiga masia Duch ja té un altre hotel entre vinyes a Gratallops, Trossos del Priorat, i l’hotel Sixtytwo de Barcelona, entre d’altres.

La comarca registrarà un ple total aquest cap de setmana; moltes reserves es van fer amb un any d’antelació “Més que la quantitat, el que ens preocupa és la qualitat; hi ha un tipus de turisme que no ens interessa”

 ?? JOAN CAPDEVILA VALLVÉ ?? Una de les sis noves suites de l’Hotel-Hostal Sport
JOAN CAPDEVILA VALLVÉ Una de les sis noves suites de l’Hotel-Hostal Sport

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain