La Vanguardia (Català)

Foy cobra la diferència de sou per ‘The crown’

Neflitx paga a l’actriu la diferència de salari respecte de Matt Smith

-

És evident que la protagonis­ta indiscutib­le de la sèrie The crown és la reina Elisabet II, a qui dona vida Claire Foy. I tot i que el pes de la trama de les dues primers temporades requeia en l’actriu britànica, la sorpresa va ser majúscula quan es va saber que cobrava 13.500 euros menys per capítol que el seu company de repartimen­t Matt Smith, el príncep Felip d’Edimburg. Un error pel qual Netflix, productora de la ficció indemnitza­rà l’actriu amb 200.000 lliures, uns 225.000 euros.

L’actriu va cobrar 29.000 lliures per cada un dels 20 capítols de les dues temporades que s’han estrenat de la sèrie, una xifra considerab­lement més baixa que les 39.000 que s’embutxacav­a Smith. Els productors de The crown van assegurar que l’actor havia cobrat més perquè tenia una fama televisiva “més gran” ja que havia estat el protagonis­ta durant quatre temporades de Doctor Who, un clàssic de la televisió britànica. Aleshores, Foy havia guanyat un Globus d’Or i dos premis Screen Actors Guildy i optava a un Emmy i un Bafta per la interpreta­ció d’Elisabet II. Quan la premsa va descobrir la discrimina­ció, els productors es van veure obligats a demanar disculpes.

Després de l’èxit de Foy (i de descobrir-se la injustícia), la productora executiva Suzanne Mackie va assegurar: “Ningú no tindrà una nòmina més alta que la reina”. Així que cal esperar que Olivia Colman, que substituir­à Foy les pròximes temporades, no serà discrimina­da en el sou.

No és l’única discrimina­ció. El 2016 Robin Wright va protestar perquè el seu sou s’igualés al de Kevin Spacey, el seu marit a House of cards. Gillian Anderson, Dana Scully a Expedient X, també va lluitar tres anys per cobrar el mateix que David Duchovny. Però quan es va recuperar la sèrie el 2016, l’estudi li va tornar a oferir la meitat de sou que a l’actor.

L’única que se salva és Millie Bobby Brow. La introverti­da Once de Stranger things ha aconseguit, amb 14 anys, trencar amb la bretxa salarial que llasta les dones. S’embutxacar­à prop de 350.000 dòlars (292.000 euros) per cada episodi de la temporada nova, uns 100.000 dòlars més que els seus companys de repartimen­t.

Bobby Brown, de ‘Stranger things’, és l’única actriu que se salva, sense lluitar, de la bretxa salarial

 ?? SIMON DAWSON / REUTERS ?? Claire Foy i el seu company de repartimen­t a The crown Matt Smith
SIMON DAWSON / REUTERS Claire Foy i el seu company de repartimen­t a The crown Matt Smith

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain