La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Antònims de defectes. Matèries que els elefants no es poden treure dels ullals. 2 Piqueu insistentm­ent amb el martellet del jutge. Els posi en una llista i en vagi llegint els noms. 3 La capital francesa de ciutadans més dolços. Transformi­s en una bèstia dòcil. Mil menys mil igual a quaranta-nou. 4 Y. No pas après. Així comencen tots els pseudònims. 5 Hi cau qui es queda antiquat. Paeix. 6 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Perdíeu peu i us col·lapsàveu. Quasi és gol. Sofre.

7 Puny d’espasa. Medalla d’argent en la cursa gramatical. S’enriola, també.

8 Faig la feina del magnet. Dues escales de pintor obertes, de perfil. Cos anaeròbic, sense connotacio­ns polítiques. Tabac americà fet amb números romans. 9 Palmerars envoltats de terra desèrtica. Mig peatge. Paiu quan perdeu el cap. 10 Alguna cançó més? Unitat de radiació. Estris per solcar la terra amb l’ajut dels bous. 11 Anar a parar. Pot ser del gos o del paradista. En un tres i no res. 12 As. Tindré una identitat que no emborratxi. El tregui de l’estat de repòs. 13 Ball sense bessones. Peus poètics. Pupil·la enjogassad­a. 14 Afegireu elements a la pila. En un cert sentit, suro prim i rodó, foradat pel mig, sense cap relació amb les troianes.

VERTICALS 1 Homologada. Musulmans de primera instància. 2 Juguem al rei amb algú. Posa la mà al cap de la monja. Moixó. 3 Les armes blanques més kantianes. Llobí que es deu ingerir, perquè bàsicament el coneixem per les seves propietats laxants. Mulla perquè no mira. 4 Tribunal Constituci­onal. Palmeretes. Expressava la seva hilaritat. 5 La UEFA quan prescindei­x de les raons futbolísti­ques, és a dir, gairebé sempre. Superes la teva aversió per la fruita dolça. Camp ple de cirerers. 6 Faci malbé a la mallorquin­a. El cos de les rees. Bo. Temé haver perdut la fe. 7 Sofre. Ésser femení fabulós que habita dins de l’aigua i s’hi mou com un peix. Sis-cents. La part posterior del zebú. 8 Ocell que no es mou del niu perquè està covant. El més ruc de la base. 9 Investigui a fons. La beguda que alguns parlants consideren graciosa. 10 Si tens set, li vas al darrere. Trasnforme­m el ferro en acer. Nitrogen. 11 Arbres que fan pensar en la meditació dels ioguis. Tripulacio­ns juganeres de vaixell. El deixà estupefact­e. 12 La més vàcua del pentagrama. Frontera entre els nostres cossos i el món. Amb un temps lent. 13 Faci la feina de Sant Martí. Forà. Unir sense el romà sol.

14 Materials d’obra dels predecesso­rs màxims de MacGyver. Marcit.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain