La Vanguardia (Català)

Subhastada per 25.000 euros una carta d’advertènci­a de Jack l’Esbudellad­or

- Redacció i agències “Alerta, encara tinc el ganivet en bon estat” LONDRES

Una carta d’advertènci­a i confessió atribuïda a Jack l’Esbudellad­or, l’assassí en sèrie del barri londinenc de Whitechape­l, es va vendre ahir per 22.000 lliures, equivalent­s a uns 25.000 euros, en una casa de subhastes de Folkestone, al sud-est d’Anglaterra.

El text data del 29 d’octubre del 1888, onze dies abans que Mary Kelly, suposadame­nt l’última víctima del criminal, fos assassinad­a, tal com l’Esbudellad­or havia advertit a la carta.

“Alerta. Hi ha dues dones que vull aquí”, comença la carta. “Encara tinc el ganivet en bon estat”, afegeix, abans d’aclarir que es tracta d’un ganivet “per a estudiants”. L’assassí assenyala que espera que als destinatar­is els agradi “el ronyó”. I firma: “Soc Jack l’Esbudellad­or”. La targeta amb l’amenaçador missatge, escrit en tinta, va arribar aquell 29 d’octubre a la comissaria de policia de Ealing.

Un col·leccionist­a britànic va ser guanyador de la licitació després d’una guerra d’ofertes amb un nord-americà. La competició explicaria l’elevat preu final de la peça, el valor de la qual s’havia estimat abans de la subhasta entre 600 i 900 lliures (entre 681 i 1.022 euros). En tot cas, i tal com va subratllar el responsabl­e de la casa de subhastes Grand Auctions, Jonathan Riley, la quantitat pagada “mostra l’interès que hi ha per Jack l’Esbudellad­or”.

La carta va pertànyer a un guàrdia de la Policia Metropolit­ana de la capital britànica que la va rebre com a regal quan es va retirar del cos el 1966. Va ser la seva vídua qui va decidir treure-la a subhasta fa poc.

Sobre algunes críptiques al·lusions de la carta, els especialis­tes creuen que la referència al “ganivet per a estudiants” obeeix a les nocions de cirurgia que, tal com mostraven els talls als cossos de les víctimes, el criminal havia adquirit estudiant. Quant al ronyó que l’Esbudellad­or diu que espera que agradi als destinatar­is, la menció es vincula a un altre escrit atribuït a ell, encapçalat amb la frase “Des de l’infern”, en què assegurava que havia fregit i s’havia menjat el ronyó d’una víctima i li havia agradat “molt”.

Jack l’Esbudellad­or va assassinar almenys cinc dones entre l’agost i el novembre del 1888. El cas sempre va estar envoltat del misteri sobre la identitat del mateix criminal, però els últims anys han sorgit diferents teories basades en diversos indicis. Uns apunten que va ser un immigrant polonès de 23 anys; d’altres, que era un mercader de cotó de Liverpool.

Jonathan Riley, de la casa de subhastes Grand Auctions, va reconèixer que és impossible provar que l’autor de la carta venuda sigui l’Esbudellad­or. Però va afegir: “També és impossible provar que no és ell”.

 ?? GRAND AUCTIONS ?? “Alerta, hi ha dues dones que vull. Són unes males putes i pretenc tenir-les. Encara tinc el ganivet en bon estat. És un ganivet per a estudiants, i espero que els hagi agradat el ronyó. Soc Jack l’Esbudellad­or”, es llegeix a la carta
atribuïda a...
GRAND AUCTIONS “Alerta, hi ha dues dones que vull. Són unes males putes i pretenc tenir-les. Encara tinc el ganivet en bon estat. És un ganivet per a estudiants, i espero que els hagi agradat el ronyó. Soc Jack l’Esbudellad­or”, es llegeix a la carta atribuïda a...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain