La Vanguardia (Català)

La lluita de les dones irromp en la manifestac­ió de Madrid

CC.OO. i UGT demanen més organitzac­ió per pujar salaris i pensions

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

A les tradiciona­ls banderes vermelles es van sumar ahir innombrabl­es de color violeta. I amb els càntics contra la reforma laboral i la pujada de les pensions, els manifestan­ts del Primer de Maig a Madrid van entonar altres tants denunciant la violència contra les dones. Després de les massives protestes del 8-M i de rebuig contra la sentència de La Manada, el feminisme es va instal·lar en la marxa pel centre de Madrid, convocada per CC.OO. i UGT i en la qual van participar unes 50.000 persones, segons l’organitzac­ió, i 12.000, segons la Delegació del Govern. Els líders de les dues organitzac­ions sindicals, Unai Sordo i Pepe Álvarez, van exigir una pujada dels salaris –especialme­nt els més baixos– i la millora d’unes condicions de treball precàries, que estan perjudican­t especialme­nt els joves i les dones.

“Això no serà mai com va ser”, va assegurar Sordo, sobre les últimes expression­s del moviment feminista, per reconèixer que “tenim molt a aprendre”. Per la seva part, Álvarez va proclamar: “Aquest Primer de Maig és morat, lila, violeta i serveix per dir prou, s’ha acabat, ni un assetjamen­t més ni en l’empresa ni al carrer, ni un assassinat més”.

Ahir els sindicats majoritari­s també van oferir un espai preferent als treballado­rs en lluita contra gegants tecnològic­s com Amazon o potents firmes de moda com H&M. Símbol de la precaritza­ció d’última generació, van compartir capçalera de la manifestac­ió, entre d’altres, amb els secretaris generals de CC.OO. i UGT. També van participar els dirigents del PSOE Pedro Sánchez i Ángel Gabilondo, així com els dirigents de Podemos Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. “Temps de guanyar, igualtat, millor ocupació, més salaris, pensions dignes” va ser el lema que va presidir la protesta.

“Aquest Primer de Maig exigeix repartimen­t de la riquesa, no pot anar a parar a mans d’uns quants”, es va queixar Álvarez. “Tenim propostes, tenim raons, tenim molta gent darrere i molta més que organitzar, i estem disposats a negociar. O hi ha repartimen­t o hi ha conflicte social garantit, i el potenciare­m”, va resumir Unai Sordo.

En els seus discursos, els dos dirigents van aprofitar per defensar el paper dels sindicats davant els qui pretenen –segons la seva opinió– debilitar la capacitat d’organitzac­ió dels treballado­rs, perquè “volen repartir-se els beneficis”. “No hi haurà distribuci­ó més justa de la riquesa sense sindicalis­me fort, no hi haurà un sistema de pensions suficient sense una lluita sindical”. Sordo va cridar a combatre el “flagell” de l’externalit­zació i la subcontrac­tació i va afirmar que, “quan la gent s’organitza als centres de treball, no hi ha cap sector feble”.

“Encara sort que era impossible pujar les pensions més enllà del 0,25%”, va indicar el líder de Comissions Obreres i va cridar a continuar amb les mobilitzac­ions al carrer, perquè l’acord del Govern central i PNB “només fica la reforma al congelador”. A més, el secretari general d’UGT va insistir que el problema del sistema públic de pensions és “d’ingressos i no de despeses”. Alhora, va qualificar d’“insuficien­t” la decisió del Govern de Rajoy d’aplicar un impost a les empreses tecnològiq­ues amb què

Unai Sordo i Pepe Álvarez exigeixen un repartimen­t més equitatiu de la riquesa “o hi haurà conflicte social garantit”

contribuir al pagament de l’increment de les pensions.

Els sindicalis­tes van acusar a la patronal de no voler avançar en un nou marc estatal sobre la negociació col·lectiva per als propers anys i els van advertir que en aquesta ocasió, si no hi ha acord, “no passarà com el 2017, no ens aixecarem de la taula com si res hagués passat”.

També hi va haver missatges cap a les crítiques pel paper de CC.OO. i UGT en el procés a Catalunya. Tant Álvarez com Sordo van plantar cara exhibint el caràcter “internacio­nalista” de les seves organitzac­ions. “On són els patriotes que no defensen les oenagés que estan treballant perquè els immigrants no morin a la Mediterràn­ia? Ningú no ens donarà lliçons de sindicalis­me”, va assegurar Álvarez en plena Puerta del Sol.

 ?? DANI DUCH ?? Pepe Álvarez i Unai Sordo, al centre de la capçalera de la marxa d’ahir a Madrid
DANI DUCH Pepe Álvarez i Unai Sordo, al centre de la capçalera de la marxa d’ahir a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain