La Vanguardia (Català)

‘Kellys’, salaris i productivi­tat

- Miquel Puig

Fins fa ben poc, les cambreres de pis eren treballado­res anònimes amb qui ens creuàvem pels passadisso­s dels hotels, a qui amb prou feines saludàvem i de qui res no sabíem. El 2015 (fa menys de tres anys!), el periodista Ernest Cañada va publicar un llibre –Las que limpian los hoteles. Historias ocultas de la precarieda­d laboral–

que les ajudaria a construir-se una marca (les kellys). A partir d’aquí, la seva trajectòri­a ha estat meteòrica. El 2016 els diaris van començar a publicar notícies sobre la seva existència, les seves condicions de treball i les seves reivindica­cions; a finals del 2017 van anunciar una vaga general a Canàries pels dies de Nadal i Cap d’Any que només van desconvoca­r quan el Govern de les illes va comprometr­e’s a publicar “amb o sense el consens de la patronal” una guia d’ergonomia i risc psicosocia­l de la seva feina i que la inspecció de treball n’exigiria el compliment; a principis de març del 2018, i en seu parlamentà­ria, el president Rajoy es va comprometr­e, en resposta a la pregunta d’una diputada, a aprovar la inclusió d’algunes malalties profession­als pròpies de la seva feina (i va especifica­r que incloïa la “síndrome del túnel carpià) en el quadre del sector de l’hostaleria; finalment, i poques setmanes després, el mateix Rajoy va rebre una representa­ció del col·lectiu a la Moncloa, les va escoltar pacientmen­t durant dues hores, va deixar que una d’elles li ensenyés la faixa que es veuen obligades a portar per suportar les condicions laborals i es va comprometr­e a impulsar la derogació de l’article 42.1 de l’Estatut dels Treballado­rs per prohibir la subcontrac­tació al seu sector. Es difícil imaginar un èxit major en tan poc temps, perquè aquest article és la joia de la reforma laboral del Partit Popular.

En els fons, el que pretenen les kellys és reduir la seva productivi­tat, perquè fer menys habitacion­s per hora és l’única manera de prevenir les seves malalties profession­als, i, de fet, l’únic motiu pel que les cambreres de pis suïsses o austríaque­s no les tenen és perquè la seva productivi­tat és menor (els carros que arrossegue­n són idèntics i contenen els mateixos productes, que s’utilitzen de la mateixa manera).

Ara bé, per a economiste­s, polítics i empresaris constituei­x un mantra que els salaris han de seguir a la productivi­tat, la qual cosa planteja un dilema: si les

kellys redueixen la seva productivi­tat, el seu salari hauria de caure; però, per altra banda, si la seva productivi­tat iguala la de les seves col·legues austríaque­s, el seu salari hauria d’augmentar fins igualar el d’elles.

En realitat, economiste­s, polítics i empresaris repeteixen un mantra que només té una vaga relació amb la realitat. El nivell general dels salaris depèn de la productivi­tat del país (del PIB per càpita, per entendre’ns), però el repartimen­t continua essent, avui com ahir, una qüestió conflictiv­a, i les kellys ho saben.

Aquestes treballado­res volen reduir la productivi­tat per prevenir les malalties profession­als

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain