La Vanguardia (Català)

Capital Cell canvia la borsa per les criptodivi­ses

La plataforma prepara una ICO de fins a 20 milions

- MAR GALTÉS Barcelona

Capital Cell, la plataforma de crowdfundi­ng especialit­zada en finançar noves empreses al sector de les ciències de la vida, tenia previst per a aquest 2018 una possible sortida a cotitzar a un mercat borsari (segons expliquen, estava dubtant entre el MAB o l’AIM de Londres), però ha canviat de plans: “Fa sis mesos que estem estudiant la tecnologia blockchain i hem vist clar que els nostres objectius els aconseguir­em millor amb una ICO (initial coin offering)”, explica Daniel Oliver, fundador i conseller delegat de Capital Cell.

Capital Cell va ser creada el 2015 i opera de forma regulada des de Barcelona i Londres. El 2017 va facilitar vuit campanyes de finançamen­t amb les quals es van aconseguir 3,49 milions d’euros. Aquest 2018 porten quatre operacions amb 2,43 milions, explica Oliver. Entre les empreses que han acudit a la plataforma per finançar-se hi ha Cebiotex, iProteos, Bionure, MJN Neuroserve­is o Vytrus Biotech.

Capital Cell España és una filial 100% de Capital Cell UK, que al seu torn és propietat de Daniel Oliver (23,5%) i Mireia Florensa (19%), els inversors Jordi Riulas i Joan Marcos (5,75% cada un); vuit business angels britànics tenen un 17% (entre ells, Ian Tomlinson, ex GlaxoSmith­Kline) i diversos petits inversors espanyols i el sindicat d’inversors de crowdfundi­ng CC Invest, liderat per Xavier Castells (Inkemia), compten amb un 21%.

Amb l’objectiu de preparar l’operació en criptodivi­ses i per reforçar el negoci al Regne Unit, Capital Cell posa en marxa aquesta setmana una nova ronda d’inversió amb la que espera captar aquest mes de maig entre 700.000 i 1.100.000 euros, explica Oliver; la companyia s’ha valorat en 5,5 milions. Entre Castells i l’European Investment Fund, ja tenen 400.000 euros assegurats.

“A Espanya estem a punt de registrar beneficis, però al Regne Unit volem créixer més ràpid i posar tot el grup en positiu”, afegeix. La companyia vol organitzar la prevenda de l’ICO, si és possible, abans de l’estiu. “Volem aconseguir un mínim de cinc milions d’euros i un màxim de 20 milions, i la meitat es destinarà a una reserva de liquiditat”, diu Oliver. Estan estudiant el millor país on realitzar-la. “Podria ser Estònia, encara que altres països s’estan posicionan­t positivame­nt en criptodivi­ses, com França”. La nova criptodivi­sa serà de utility (no security, que són les equivalent­s a accions del capital). Apunten que la nova criptodivi­sa, denominada cell, permetrà accedir a un rang més ampli d’inversors i de mercats més llunyans. “És un sistema més global, més simple i més potent”, assegura Oliver. “El blockchain no substituir­à al món del capital d’un dia per a l’altre, però si d’entrada ja ens permet estalviar-nos alguna cosa de burocràcia i paperassa en les operacions, ja valdrà la pena”.

A la seva plataforma s’han finançat Cebiotex, Proteos, Bionure o Vytrus, entre d’altres

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ??
ÀLEX GARCIA / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain