La Vanguardia (Català)

I un Rave diversific­a l’oferta ecològica i duplica facturació

- SARA SANS

Va arrencar amb una hectàrea i ara en té tretze en producció. El 2003, i amb dos amics, van iniciar un projecte per produir hortalisse­s i verdures ecològique­s i, després d’una pausa, Josep Maria Figueras el va reprendre en solitari. Des d’aleshores, I un Rave no ha fet més que créixer. El gran salt el va fer el 2016, quan va llogar a l’Incasòl 6,5 hectàrees, i amb elles, l’any passat va facturar 400.000 euros. Ha diversific­at l’oferta, recuperant llavors i explorant varietats per ampliar els clients gurmet.

La crisi econòmica va frenar la urbanitzac­ió d’aquelles 6,5 hectàrees de terreny al costat de Valls (Alt Camp) propietat de l’Incasòl i on avui creixen –després d’una inversió de 70.000 euros– fins a sis varietats de cols, entre elles la tatsoi (originària de Xina i amb fulles aromàtique­s i una mica picants). Més enllà hi ha l’alfàbrega. Alfàbrega llimonera, morada, pesto, alfàbrega tailandesa... Un altre dels productes gurmet estrella són les mescles de fulles orientals (amb mostassa verda, grana de mizuma i també fulles de tatsoi) o la barreja de fulles prèmium (amb amanides, ruca, mostassa, menta, alfàbrega, fonoll...), els exclusius puntarelle, els mininaps, les pastanague­s multicolor­s o els minicarbas­sons amb flors de colors. I, per descomptat, tot el catàleg de productes de temporada.

El 40% de la producció la ven a Hortec, la primera cooperativ­a ecològica que va començar a treballar a Catalunya; el 30%, al mercat; el 10%, directamen­t als clients amb comandes a través del web, i el 20% restant el serveix a restaurant­s. A Barcelona treballa, entre altres, amb el Cecconi’s de Soho House, el Lasarte o La Mundana, i a Tarragona, amb Mas Folch o Les Coques.

“Diversific­ar l’oferta és el que ens diferencia”, manté Figueras, que espera incrementa­r la facturació en un 20% en dos anys. A les seves finques, el reg funciona amb plaques solars i la cambra frigorífic­a, amb energia geotèrmica.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain