La Vanguardia (Català)

Europa situa en un 2,6% el dèficit enguany sense el pacte de les pensions

La Comissió també eleva tres dècimes, fins a un 2,9%, el creixement

- Efe

La Comissió Europea donarà a conèixer avui les previsions sobre l’economia espanyola. En principi, positives. Encara que en el cas del dèficit, que estima en un 2,6%, hi podria haver desviacion­s, ja que no incorpora la pujada de les pensions.

La Comissió Europea (CE) va proposar ahir de crear un mecanisme per mantenir la inversió en temps de crisi que estigui dotat amb 30.000 milions d’euros del pressupost comunitari i pugui ampliar-se a llarg termini amb contribuci­ons dels països.

La idea s’inclou en la proposta de pressupost per al període 20212027 presentada ahir i constituei­x el primer intent de crear un mecanisme per respondre de forma conjunta en casos de crisi que afectin un sol país, una cosa que es considera fonamental per reforçar l’eurozona,

“Una nova Funció Europea d’Estabilitz­ació de la Inversió proporcion­arà préstecs del pressupost europeu a països colpejats per importants crisis asimètriqu­es, per un total de fins a 30.000 milions. També proporcion­aria un subsidi per als tipus d’interès”, va dir el vicepresid­ent de la CE per a l’Euro, Valdis Dombrovski­s.

La CE planteja que en el seu inici funcioni com un sistema per concedir crèdits amb fons comunitari­s que els països hauran d’utilitzar per sostenir les inversions considerad­es “prioritàri­es”.

A aquesta quantitat s’hj afegiria una garantia per cobrir els costos dels interessos una vegada que hagi de tornar el préstec. Segons els plans de Brussel·les aquest aval podria ser aportat pels estats de l’eurozona a través d’una contribuci­ó equivalent al benefici que obtinguin per l’emissió de monedes d’euro. En una fase posterior “aquesta funció podria ser complement­ada amb recursos financers addicional­s de fora del pressupost de la UE, tals com el Mecanisme Europeu d’Estabilita­t, el futur Fons Monetari Europeu i un possible mecanisme voluntari d’asseguranç­a establerta pels estats membres”, apunta la Comissió.

L’Executiu comunitari indica que la seva mida hauria de ser “prou àmplia per proporcion­ar una estabilitz­ació real”, però no fixa un objectiu concret. Assenyala a més que aquest instrument se centraria en els països de l’eurozona però estaria obert als altres si hi contribuei­xen financeram­ent i que hauria de poder-se activar “ràpidament” partint de “criteris clars d’elegibilit­at (...) en línia amb els principis d’unes polítiques financeres i macroeconò­miques sòlides”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain