La Vanguardia (Català)

L’ONU critica la “lleu condemna a la bandada de llops”

Dos mil psiquiatre­s justifique­n la reacció de la víctima de Pamplona

- Redacció

La sentència de La Manada i l’onada d’indignació que ha provocat a Espanya cada vegada té més repercussi­ons internacio­nals. Purna Sen, coordinado­ra executiva i portaveu de l’ONU sobre assetjamen­t sexual i altres formes de discrimina­ció, va publicar ahir un comunicat sobre l’estat de la violència contra les dones al món en què va dedicar un paràgraf a la decisió de l’Audiència de Navarra: “La lleu condemna dels atacants de la ‘bandada de llops’ a Espanya disminueix la gravetat de la violació i soscava les clares obligacion­s de defensar els drets de les dones. Les dones han de conèixer la justícia”.

Sen puntualitz­a que “la impunitat per les violacions dels drets humans impregna la cultura de la violació, culpa i jutja les víctimes pels mals que se’ls infligeix, i no es pot permetre que continuï, fins i tot en els sistemes de justícia penal”.

La clara crítica a la sentència també observa que “l’assetjamen­t sexual és una dimensió de les experiènci­es més àmplies de violència contra la dona, de manera que els perpetrado­rs n’han de retre comptes plenament”.

La responsabl­e de l’ONU adverteix que aquesta xacra s’observa a tot el món. “L’assetjamen­t i l’agressió sexual són mundials –es lamenta Sen–, i cap organitzac­ió o país no s’hauria de considerar immune a aquests dos fets. Massa dones senten que ningú no les escolta, que ningú no les creu ni els importa”.

L’article repassa els moviments de protesta que s’han aixecat en molt països per posar fi a la violència contra les dones i reclama la implicació dels homes per erradicar-la.

Entre les reaccions per la sentència, ahir es va fer públic que gairebé 2.000 psicòlegs i psiquiatre­s, especialis­tes en tractament psicoterap­èutic de víctimes de maltractam­ent i abús sexual, han signat una carta, remesa al Ministeri de Justícia, sobre la sentència de La Manada, en què afirmen que “la paralitzac­ió i el bloqueig són reaccions automàtiqu­es i normals davant el pànic” i, per això, no té sentit plantejar la qüestió del consentime­nt.

Segons aquesta carta oberta, amb què volen aportar “informació científica”, hi ha una teoria, anomenada polivagal, del psiquiatre Stephen Porges que diu que “davant una amenaça de mort, una lesió greu o violència sexual, és comuna una resposta d’immobilitz­ació amb batecs més lents i del cor i una reducció de la sensibilit­at al dolor”.

Aquests profession­als, que subratllen el seu “rebuig més profund i enèrgic de la sentència”, argumenten que “el bloqueig” és una “forma ràpida de reacció del sistema nerviós per mirar de sobreviure i minimitzar l’impacte del fet amenaçador”.

En un debat extraordin­ari celebrat ahir al ple del Parlament Europeu sobre la definició del delicte de violació, a petició de Podem, la comissària de Justícia i Igualtat de Gènere de la Unió Europea, Vera Jourová, i la majoria d’eurodiputa­ts van demanar més formació sobre violència sexual per als jutges, així com que les lleis recullin que si no hi ha consentime­nt és violació, en la línia del Conveni d’Istanbul. “Fa falta més capacitaci­ó per als profession­als del sistema judicial”, va assenyalar la comissària txeca, que va desitjar una nova decisió “ràpida” i “justa”.

El Parlament Europeu demana més formació sobre violència sexual per als jutges espanyols

 ?? LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE ?? Concentrac­ió ahir a Madrid en protesta per la sentència
LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE Concentrac­ió ahir a Madrid en protesta per la sentència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain