La Vanguardia (Català)

Un carnet de punts per castigar el ‘mal ciutadà’ xinès

Milions de càmeres i un carnet per punts distingira­n el bon ciutadà del mal ciutadà

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

El Govern xinès ha començat a posar en marxa les primeres fases del seu carnet per punts de bon ciutadà. Des de l’1 de maig, a les persones que hagin comès o cometin actes com ara difondre informació falsa sobre terrorisme, hagin causat problemes en vols, hagin fet servir bitllets de transport caducats o hagin fumat al tren –segons dos comunicats publicats divendres al lloc web de la Comissió Nacional de Desenvolup­ament i Reforma–, se’ls prohibirà de fer servir el tren i l’avió durant un any.

Aquestes mesures són només el primer pas del pla del president Xi Jinping de construir un sistema de puntuació de bons i mals ciutadans a gran escala, basat en els hàbits socials, de consum, amistats i compliment dels deures econòmics. La intenció és que aquest sistema estigui plenament implementa­t el 2020.

A partir d’aquesta data, les puntuacion­s influiran en la capacitat per llogar un habitatge, obtenir una asseguranç­a o un préstec, i fins i en tot beneficis de la sanitat pública. Els ciutadans amb puntuacion­s baixes tampoc no seran contractat­s per a determinat­s llocs de feina, i tindran restringid­a la matrícula dels fills a escoles privades. Tal com estableixe­n els plans del Govern xinès, aquest sistema de crèdit social “permetrà que les persones de confiança vagin per tot arreu sota el cel i dificultar­à que els desacredit­ats facin un sol pas”. De la mateixa manera, les persones amb mala nota tindran velocitats d’internet més lentes, accés restringit a llocs de lleure i no tindran dret a viatjar lliurement, que és el ja s’aplica ara.

També es veuran afectats per les restriccio­ns que van entrar en vigor l’1 de maig aquells que hagin comès infraccion­s financeres, com ara els empresaris que no paguin l’asseguranç­a social dels seus treballado­rs, les persones que no abonin les multes i també les que ofereixin disculpes poc sinceres.

Ja hi havia indicis que aquestes mesures s’aplicaven, ja que, a començamen­ts del 2017, el Tribunal Popular Suprem va dir que a 6,15 milions de ciutadans xinesos se’ls havia prohibit agafar vols “per delictes socials”. Segons recull Human Rights Watch, el 2013 un advocat va defensar un home acusat de violació i va lliurar una còpia del seu al·legat a la família de l’home, que la va publicar a internet. La presumpta víctima va demandar el lletrat per difamació i va guanyar. El 2015 un tribunal de Pequín va obligar l’advocat a disculpar-se. Ell va enviar al tribunal una disculpa per escrit. Havia oblidat l’incident, fins que es va trobar a la llista negra. Es va assabentar que el tribunal havia considerat la seva disculpa “poc sincera”.

Les primeres notícies sobre

Als que cometin ‘delictes socials’ se’ls prohibirà, per exemple, pujar al tren i a l’avió durant un any

aquest projecte van arribar el juny del 2014, quan el Consell d’Estat de la Xina va publicar un document que contenia la idea d’una puntuació de confiança que qualifiqué­s els ciutadans. La intenció del Govern xinès –segons es desprenia d’aquell informe– és que el crèdit social serveixi com una forma de mesurar i millorar la “confiança” a nivell nacional, i per construir una cultura de la “sinceritat”. L’esperança és que “es creï l’opinió que mantenir la confiança és gloriós”, ja que això “enfortirà la sinceritat en els assumptes governamen­tals, la sinceritat comercial, la sinceritat social i la construcci­ó de la credibilit­at judicial”.

I en un pas més, el setembre del 2016 l’Oficina General del Consell d’Estat va establir el principi bàsic del crèdit social: “Si la confiança es trenca en un lloc, les restriccio­ns s’imposen a tot arreu”.

 ?? THOMAS PETER / REUTERS ?? Es calcula que a la Xina hi ha 180 milions de càmeres que vigilen els ciutadans
THOMAS PETER / REUTERS Es calcula que a la Xina hi ha 180 milions de càmeres que vigilen els ciutadans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain