La Vanguardia (Català)

El llegat de Hawking: hi ha molts universos, però no un d’infinit

Publicat l’últim treball del científic, en què presenta una nova visió del cosmos

- JOSEP CORBELLA

El nostre univers és un entre molts, però el nombre total d’universos és finit. I els múltiples universos existents són semblants entre si. Aquesta és la visió final del cosmos que va desenvolup­ar Stephen Hawking durant els seus últims mesos abans de morir i que es va publicar ahir pòstumamen­t a la revista Journal of High Energy Physics.

El treball, fet en col·laboració amb el seu deixeble Thomas Hertog, de la Universita­t de Lovaina (Bèlgica), es fonamenta en la teoria de cordes de la física –que postula que les partícules elementals no són puntuals sinó unidimensi­onals, com cordes minúscules– i en el concepte de multivers –que postula que existeixen múltiples universos–.

Hawking i Hertog defensen que el seu model de l’univers té l’avantatge, en comparació amb altres models, que permet fer prediccion­s sobre fenòmens que es podrien arribar a observar. Per tant, es podria comprovar experiment­alment si és vàlid o erroni.

“El nostre objectiu ha estat traslladar l’estudi de l’origen de l’univers íntegramen­t al camp de les ciències naturals. Això significa que desenvolup­em teories de l’univers que són alhora matemàtica­ment consistent­s i comprovabl­es amb observacio­ns”, declara Hertog per correu electrònic.

Les observacio­ns que poden indicar en el futur si el model de Hawking i Hertog és vàlid són les d’“ones gravitacio­nals originades durant els estadis inicials de l’univers”, assenyala el cosmòleg. Aquestes ones, que encara no s’han observat mai, es podrien arribar a detectar directamen­t amb instrument­s més avançats que els actuals, o bé es podrien detectar indirectam­ent a través del senyal que devien deixar a la radiació de fons còsmica, popularmen­t coneguda com l’eco del big bang, assenyala Carlos Sopuerta, físic de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Les teories actuals sobre el big bang prediuen que el nostre univers local va néixer amb un brevíssim episodi d’inflació. Segons aquesta visió, l’univers es va expandir exponencia­lment durant una fracció de segon després del big bang. Aquestes teories proposen que, “un cop comença la inflació, hi ha regions on no s’atura mai”, explica un comunicat difós per la Universita­t de Cambridge, on treballava Hawking, amb motiu de la publicació del seu article pòstum. “Es creu que els efectes quàntics poden mantenir la inflació en marxa per sempre en algunes regions de l’univers, de manera que globalment la inflació és eterna. La part observable del nostre univers, per tant, només seria un indret hospitalar­i, una regió on la inflació s’ha acabat i on s’han format estrelles i galàxies”.

“No he estat mai un fan del multivers”, va declarar Hawking la tardor passada en una entrevista. “La teoria usual de la inflació eterna prediu que globalment el nostre univers és com un fractal infinit, amb un mosaic d’universos diferents separats per un oceà en inflació. Les lleis de la física i la química poden diferir d’un univers a l’altre, que junts formen un multivers. Però [...] si l’escala dels diferents universos al multivers és gran o infinita, la teoria no es pot comprovar experiment­alment”.

Paradoxalm­ent, aquest multivers de què Hawking no era fan es derivava de les seves pròpies investigac­ions. Concretame­nt, el

1983 va desenvolup­ar un model de l’univers amb el físic James Hartle que proposava que no hi va haver un instant inicial, de la mateixa manera que una esfera –la Terra, per exemple– tampoc no té un lloc inicial. L’anomenat model de Hartle-Hawking, fonamentat en les matemàtiqu­es de la mecànica quàntica, eliminava el problema de com es va poder formar l’univers a partir del no-res. Tot i això, implicava que s’haurien d’haver creat una quantitat il·limitada d’universos amb caracterís­tiques molt variades. Alguns –pocs– serien semblants al nostre, i molts d’altres serien completame­nt diferents.

“El problema dels multiverso­s és que tot és possible en algun lloc. Per tant, no permet fer gaires prediccion­s sobre què hauríem d’observar al nostre univers local”, explica Hertog. “La nostra nova teoria resol aquesta qüestió reduint la vastitud del multivers a un univers molt més petit, homogeni i controlabl­e”.

Hertog va començar a treballar amb Hawking a finals dels anys noranta com a estudiant de doctorat i va continuar col·laborant amb ell des d’aleshores. Fa uns tres anys, explica, es van adonar que, si aplicaven les matemàtiqu­es de la teoria de cordes a l’estudi de l’origen de l’univers, podien corregir els aspectes de la teoria del multivers que els incomodave­n.

Concretame­nt, el concepte d’holografia de la teoria de cordes –que redueix espais de tres dimensions a projeccion­s en dues dimensions– els va permetre eliminar la dimensió del temps en la seva anàlisi de la inflació còsmica. Així, la inflació eterna va quedar reduïda a un estat sense temps.

“El punt clau de la nostra teoria és que el rang d’universos possibles es restringei­x”, explica Hertog. “Això fa que la cosmologia basada en aquesta teoria sigui més predictiva, científica­ment més sòlida i esperem que, en última instància, comprovabl­e. Aquest article final és la culminació del treball que l’Stephen i jo hem fet junts al llarg d’aquests anys”.

Perquè la teoria es pugui comprovar, tot i això, serà necessari desenvolup­ar-la fins al punt de fer prediccion­s concretes sobre les ones gravitacio­nals emeses durant els estadis inicials de l’univers. Es podria predir, per exemple, quin tipus d’irregulari­tat haurien d’haver deixat les ones gravitacio­nals en la radiació de fons còsmica. Si les observacio­ns experiment­als coincideix­en amb les prediccion­s derivades de la teoria, fins i tot podrien arribar a mostrar indicis de l’existència d’universos paral·lels. Hawking i Hertog, però, no arriben a fer aquestes prediccion­s al seu article.

“Hi ha molts models de l’univers”, adverteix Carlos Sopuerta, de l’IEEC, per qui no hi ha motius per pensar a priori que el de Hawking i Hertog sigui més encertat que d’altres. “Mentre no tinguem prediccion­s concretes sobre els fenòmens que podem esperar observar, no podrem comprovar-ho”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain