La Vanguardia (Català)

El Liverpool elimina el Roma i se cita a Kíev amb el Madrid

L’equip de Jürgen Klopp supera amb contraatac­s l’atac descontrol­at d’un Roma voluntarió­s

- CARLOS NOVO

Es pot guanyar la Champions amb alguna remuntada, però no de remuntada en remuntada. El Roma va aprendre la lliçó per a decepció de la seva volcànica afició, que esperava repetir la proesa de l’eliminació del Barcelona i es va quedar a un gol de forçar la pròrroga. El Liverpool va passar conflictes al final, però durant 85 minuts va controlar amb més facilitat que el Barça el favorable 5-2 de l’anada. Com era lògic en aquesta edició d’una Champions on abunda la falta de lògica, el Liverpool es va citar amb el Madrid a Kíev a la final del 26 de maig. Jürgen Klopp tindrà la seva segona oportunita­t d’aixecar l’orelluda, (va perdre la primera amb el Borussia Dortmund contra el Bayern el 2013), però per això haurà de trencar la flor de Zidane, cosa que ningú no ha aconseguit fins ara a Europa.

El partit també va demostrar la fragilitat de les dues defenses en lliça. Les oportunita­ts es van succeir en les dues àrees perquè el joc no va tenir gairebé control al centre del camp. Al Roma, perquè necessitav­a un partit així; al Liverpool, perquè és l’estil de la marca Klopp en els reds.

El Roma va sortir a tota pastilla. Era en el guió de Di Francesco però després de diversos ensurts a l’àrea de Karius la primera vegada que els seguidors de Klopp van creuar el mig camp, als nou minuts, van marcar. També era una cosa sabuda. Probableme­nt el Liverpool és molt inferior com a equip al Barça, però tira més bé el contraatac. Els seus tres homes de dalt viuen a la seva salsa en partits d’anada i tornada. El seu fort no és elaborar sinó sorprendre en cursa. No va ser la nit de Salah, que tornava a la que va ser casa seva durant dos anys i potser el va vèncer la pressió. Mané va ser sens dubte el millor dels tres puntes de l’equip d’Anfield.

També les errades gruixudes van estar a l’ordre del dia, una altra constant d’aquesta Champions. El matiner gol del Liverpool que va posar l’eliminatòr­ia en xinès per als locals ve precedit d’una mala sortida de pilota de Nainggolan. Firmino va muntar un contracop ràpid i Mané no va perdonar davant el brasiler Alisson. Com després del gol dimecres del Bayern al Bernabeu, la resposta va arribar per la via ràpida i l’empat va ser una rara carambola. Un refús de Lovren va impactar contra el cos de Milner i es va ficar a la porta del sorprès Karius.

L’Olímpic va rugir amb l’empat i el Roma es va tirar a degolla a bus-

car la remuntada. El Liverpool defensava amb molta gent en la seva àrea, però no feia efecte de seguretat. El Shaarawy feia molt de mal per la seva banda i el Roma trobava a faltar l’altre extrem titular, el lesionat Perotti.

Quan més collava el Roma va arribar l’1-2 del Liverpool en una altra acció defensada d’una manera impròpia. En un córner dels visitants van saltar Van Dijk i Dzeko. El bosnià va assistir cap enrere i sense voler Wijnaldum, que va rematar de cap i va fer gol sense que ningú l’incomodés ni una mica.

El Roma ja estava condemnat a aconseguir quatre gols per forçar la pròrroga. S’esforçaria sense desmai, en una baralla tan encomiable com inútil, però posaria dels nervis una defensa del Liverpool que no va acabar mai per entonar-se. En aquesta tasca gegantina del Roma va destacar Dzeko, un malson per als anglesos tota la nit. Abans del descans podria haver marcat El Sharaawy, però la seva rematada se’n va anar al pal.

La segona part del partit va néixer amb una altra càrrega terrible del Roma, que es va traduir en l’empat als set minuts, en què Dzeko va caçar un rebuig curt de Karius.

Amb gairebé 40 minuts al davant, l’Olímpic hi va tornar a creure. Els anglesos haurien patit menys si haguessin pogut asserenar el joc, controlar la pilota, però no hi va haver manera. Allò va ser un setge tremend del Roma, amb més cor que joc, arravatame­nt i caòtic. Nainggolan va aconseguir el 3-2 a falta de quatre minuts i després un altre més de penal, sense temps per treure de centre. El Roma va morir a peu dret. El Liverpool anirà a Kíev, però ahir no va semblar gaire temible.

Els dos equips van defensar molt malament i el partit va ser pròdig en oportunita­ts de gol

El Liverpool no patir per l’eliminatòr­ia, però només va dominar el contracop; en la resta va ser vulgar

?? PAUL ELLIS / AFP ?? Jürgen Klopp celebra el pas a la final de la Champions amb alguns dels seus jugadors
PAUL ELLIS / AFP Jürgen Klopp celebra el pas a la final de la Champions amb alguns dels seus jugadors