La Vanguardia (Català)

ETA confirma la dissolució i posa fi a 60 anys d’existència

oeLa banda reconeix el “patiment” causat i desmunta totes les “estructure­s” oeEl PNB espera el vídeo definitiu, remès a diverses television­s

- Pamplona

Final del seu “cicle històric, funció i recorregut”. Amb una carta datada el 16 d’abril passat i que es va fer pública ahir, ETA va comunicar a institucio­ns i col·lectius socials i econòmics el seu punt final com a organitzac­ió després de prendre la decisió de “dissoldre completame­nt totes les seves estructure­s” i posar fi a la seva “iniciativa política”. La missiva, un pas més de la banda dins el procés de dissolució que acabarà demà amb un acte a Kanbo (Cambo-les-Bains, al País Basc francès), reconeix al seu torn el “patiment provocat com a conseqüènc­ia de la lluita”.

Interpel·lada pels mediadors internacio­nals a una comunicaci­ó clara i inequívoca de la seva dissolució, ETA assegura a la carta que conclou els seus 60 anys d’existència i dona per acabat el camí que va començar el 2010 per “obrir un nou cicle polític”, en què destaca la conferènci­a d’Aiete (Sant Sebastià), que va servir com a preàmbul del final de la violència anunciat el 20 d’octubre del 2011.

La banda, que ha causat més de 800 morts, destaca a la carta “l’esforç” per donar un “final ordenat, racional i constructi­u” a la violència, un pas que, tot i això, censura que no va tenir continuïta­t en els Governs espanyol i francès, als quals la declaració publicada llavors demanava obrir un diàleg amb ETA entorn de les “conseqüènc­ies del conflicte”, amb referència a presos, exiliats i sortida d’Euskadi de les forces de seguretat de l’Estat. “Tots dos estats ho van fer impossible des del seu inici”, subratlla la banda. Al seu moment, ni Madrid ni París no van reconèixer Aiete.

La carta torna a fer referència al “patiment causat”, que reconeix, tot i que només mitjançant aquesta expressió, una fórmula molt més escarida que la que es feia servir al comunicat de fa dues setmanes en què assegurava que ho sentia “de debò”, malgrat que categoritz­ava les víctimes entre “col·laterals” –a les quals demanava “perdó”– i les altres –a les quals mostrava el seu respecte”–, una distinció que el Govern basc va qualificar d’“inacceptab­le”.

ETA destaca, d’altra banda, el desarmamen­t de l’abril de l’any passat a Baiona com a mostra del seu final irreversib­le, un tancament que les institucio­ns basques esperen que contribuei­xi a canviar la situació dels gairebé tres-cents presos de la banda, la majoria d’ells dispersats en presons espanyoles i en primer grau, el més estricte.

El cicle de l’organitzac­ió ha acabat, però la banda destaca que aquest final no implica el del xoc polític entre Euskal Herria, França i Espanya. “El conflicte no va començar amb ETA i no acaba amb el final del recorregut d’ETA”, indiquen a la carta, i demanen no “repetir errors” ni “deixar que els problemes es podreixin”. “Anys de confrontac­ió han deixat ferides profundes i cal donar-los la cura adequada”, destaca. Al seu torn, assumeix la seva “part de responsabi­litat” per la dilació del conflicte després de no haver arribat a acords en les diferents negociacio­ns amb els governs.

Malgrat la carta d’ETA, el Govern basc va mantenir ahir la fermesa quant a les seves condicions per a la dissolució de la banda. L’Executiu d’Iñigo Urkullu va destacar que aquesta ha de ser “unilateral, efectiva i definitiva”, per la qual cosa no pot contenir “contrapres­tacions” ni “eufemismes”, i va insistir que la decisió de posar fi a l’organitzac­ió terrorista ha de ser “clara i inequívoca”. “No hem rebut garanties en aquest sentit; perquè la nostra valoració sigui positiva ha de recollir aquests paràmetres imprescind­ibles”, va destacar el portaveu basc, Josu Erkoreka.

Urkullu es reserva el seu pronunciam­ent fins que se sàpiga l’anunci definitiu, que tindrà lloc a través d’un vídeo remès per la banda a diverses television­s. En aquest sentit, el Govern basc i el navarrès treballen per emetre una valoració conjunta de l’anunci, un front comú sense precedents en la matèria. Cap de les dues institucio­ns no seran demà a l’acte de Kanbo, perquè no saben amb exactitud el contingut de la declaració que en sortirà.

El PNB, al contrari, sí que hi anirà, i ho farà amb una representa­ció de primer nivell encapçalad­a pel seu president, Andoni Ortuzar, que estarà acompanyat, entre d’altres, per Joseba Egibar, portaveu parlamenta­ri jeltzale, i Joseba Aurrekoetx­ea, membre de l’executiva. EH Bildu i Podem també seran en un acte del qual el PP i el PSE es van desmarcar la setmana passada.

El partit penabista, de tota manera, va destacar ahir que hi anirà després d’obtenir les garanties que l’esdevenime­nt “en cap cas no servirà per blanquejar la negra història d’ETA”, i va assegurar que ho fa “amb una simple vocació notarial”.

El final de la banda no els està agradant a les víctimes, i ahir ho van tornar a evidenciar en una roda de premsa a Sant Sebastià, on van criticar l’acte que servirà com a escenifica­ció de la dissolució d’ETA, alhora que van culpar l’Executiu de Mariano Rajoy de permetre’l. “El Govern [espanyol] ens ha furtat la foto de la derrota d’ETA”, va denunciar Consuelo Ordóñez, presidenta del Col·lectiu de Víctimes (Covite).

Acompanyad­a per referents del món de les víctimes com Maite Pagazaurtu­ndúa o el filòsof Fernando Savater, Ordóñez va presentar el manifest ETA vol posar el comptador a zero, en què es reclama que l’organitzac­ió “aclareixi els 358 assassinat­s sense resoldre, condemni la seva història de terror i posi fi als homenatges a presos”.

La banda admet el “patiment” causat, però evita demanar perdó a totes les víctimes

L’Executiu d’Urkullu puntualitz­a que no hi ha d’haver contrapres­tacions

El PNB enviarà la plana major a l’acte de demà, en què s’escenifica­rà la desaparici­ó d’ETA

 ?? ALVARO BARRIENTOS / AP ?? Una dona passa per davant d’un homenatge als presos bascos a Hernani
ALVARO BARRIENTOS / AP Una dona passa per davant d’un homenatge als presos bascos a Hernani

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain