La Vanguardia (Català)

El calendari judicial pressiona Puigdemont

Artadi guanya punts com a candidata i fins i tot obté el suport d’Esquerra

- JOSEP GISBERT Barcelona

Carles Puigdemont ha convocat una reunió el cap de setmana a Berlín dels diputats de JxCat que s’espera decisiva per desencalla­r el Govern. Si retarda les seves decisions, l’expresiden­t s’arrisca que la justícia prengui mesures que condicioni­n la disponibil­itat dels vots dels presos i fugits.

Carles Puigdemont està condiciona­t pel calendari. I no només pel calendari gregorià, on el pròxim dia 22 està marcat com a límit per no haver de repetir les eleccions. També està condiciona­t pel calendari judicial, el que es dirimeix a Alemanya respecte a la seva extradició, el que s’estudia a Bèlgica en relació amb l’estat d’Antoni Comín i, sobretot, el que s’instrueix a Espanya, el processame­nt per l’1-O, per part del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Amb aquests elements a sobre de la taula, el líder de Junts per Catalunya (JxCat) ha convocat els diputats del grup al Parlament a una reunió el cap de setmana a Berlín, que s’espera que sigui decisiva per desencalla­r la situació, tant si és per anunciar el pla D amb un quart candidat a la investidur­a com si és per donar pas a una nova cita amb les urnes.

La trobada, de la qual encara no s’ha decidit ni el format ni la durada entre dissabte i diumenge, arribarà després que el ple del Parlament hagi aprovat, divendres, la reforma de la llei de la Presidènci­a de la Generalita­t i del Govern, que incorporar­à la possibilit­at d’una investidur­a a distància, per bé que tots tinguin assumit que el Govern espanyol l’acabarà recorrent al Tribunal Constituci­onal i, en conseqüènc­ia, quedarà suspesa. Descartada amb això la via d’investir, si més no ara, el 130è president de la Generalita­t, l’alternativ­a que a partir d’aquí la majoria confia que plantegi és el pla D, amb un quart candidat, tot i que ningú no s’atreveix a excloure l’escenari d’unes noves eleccions. Ni tan sols Puigdemont s’ha cansat de repetir que és el primer que no les desitja, però a la pràctica ha deixat la porta oberta a tot, i això és el que haurà d’acabar de decidir fins al cap de setmana amb el seu equip de col·laboradors més directe.

En el supòsit que la sortida sigui efectivame­nt la proposta d’un nou candidat, el nom que les últimes hores ha tornat a guanyar punts per presidir la Generalita­t és el d’Elsa Artadi, que des del primer moment, de fet, ha figurat a totes les travesses. L’actual portaveu de JxCat al Parlament, tanmateix, es continua resistint a acceptar l’encàrrec, malgrat que ahir va rebre l’aval primer de Jordi Sànchez, a través d’una entrevista concedida des de la presó de Soto del Real a l’Agència Catalana de Notícies, i després fins i tot d’ERC. El nou home fort del partit republicà, Pere Aragonès, que just vint-i-quatre hores abans havia reivindica­t el dret a consensuar el candidat que plantegés Puigdemont, es va afanyar a precisar que si el nom escollit és el d’Artadi, “no hi haurà cap problema”, amb la qual cosa la incògnita del soci quedava aclarida. I la CUP, per la seva banda, es limitava a reconèixer que no tenia coneixemen­t dels últims moviments sobre la qüestió.

Qui evitava, en canvi, pronunciar-se explícitam­ent sobre l’opció d’Artadi era el PDECat, sobretot després de l’allau de crítiques internes que va provocar la voluntat expressada dissabte passat per la portaveu, Maria Senserrich, de tenir veu i vot en la proposta que acabi formulant el cap del Govern destituït per l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó. El nom de l’ex-mà dreta d’Andreu MasColell a Economia no és sant de la devoció del partit, i el líder de JxCat ho sap perfectame­nt, cosa que no significa res en cap sentit. En tot cas, ahir encara no havia consultat ni comunicat res sobre això a la direcció del PDECat, que malgrat la seva insistènci­a és conscient que la capacitat d’influència sobre Puigdemont fa temps que està sota mínims.

El que sí que té clar el 130è president de la Generalita­t és que si finalment la solució triada és la de facilitar la investidur­a d’un quart aspirant, i amb aquesta la formació d’un Govern efectiu, la seva posada en pràctica no pot esperar més, per impedir que els imponderab­les i els imprevisto­s derivats precisamen­t del procés judicial en marxa poguessin malmetre l’estratègia. Per això, en aquest cas, la previsió de JxCat és no esgotar els terminis i procedir a l’elecció com més aviat millor, si pogués ser la setmana que ve, molt millor que la següent.

L’expresiden­t convoca JxCat el cap de setmana a Berlín per comunicar el seu pla

El PDECat no es pronuncia sobre noms a fi d’evitar noves polèmiques

 ?? BERNAT VILARÓ / ACN ?? Elsa Artadi ahir al Parlament acompanyad­a per Teresa Pallarès, Eduard Pujol i Ferran Roquer
BERNAT VILARÓ / ACN Elsa Artadi ahir al Parlament acompanyad­a per Teresa Pallarès, Eduard Pujol i Ferran Roquer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain