La Vanguardia (Català)

Kanye West

MÚSIC NORD-AMERICÀ

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

El raper Kanye West, ferm defensor de les polítiques del president Donald Trump, declara en una entrevista que l’esclavitud a què van ser sotmesos durant segles milions d’afroameric­ans com ell va ser “una elecció”.

A Kanye West, que va per la vida de trumpista, pensant-se que, com el president dels Estats Units, pot dir el que vulgui sense pagar rèdit, li van treure els colors al seu propi terreny.

En unes setmanes en què ha reforçat l’aposta per Trump –el va anomenar “germà”–, al raper l’han convertit els supremacis­tes blancs en el ximple útil, en la versió tuitaire de l’oncle Tom.

En una entrevista gravada, el músic va assegurar que es va sotmetre a una liposucció perquè no volia ser gras –i que es burlessin d’ell–, que es va enganxar als opiacis o que renega de Barack Obama perquè l’expresiden­t li va dir “ruc”.

Després d’aquesta obertura sentimenta­l, West va anar en persona al lloc web TMZ per comentar la jugada. No se li va acudir res més que suggerir que l’esclavitud va consistir en “una elecció”.

Aquesta “opció” es va establir a partir de ser capturats, encadenats, transporta­ts com animals a les bodegues dels vaixells i ser venuts com a força de treball sense cap dret.

“Quan sents a parlar sobre l’esclavitud durant 400 anys, 400 anys?, sona a elecció. Hi ets durant 400 anys i això és tot el que fas? És com ser en una presó mental”. Llavors es va adreçar als empleats de TMZ: “Constateu que jo estic pensant lliurement i que em sento lliure?”, els va preguntar.

Un d’aquests empleats, l’afroameric­à Van Lathan, li va fer tancar la boca, el va deixar sense alè i va provocar a les xarxes una reacció de condemna general cap a West. “Crec que tu no penses en res”, li va engegar Lathan.

“El que estàs fent –va prosseguir– és una demostraci­ó d’absència de pensament. Pots creure el que vulguis... Però hi ha un fet, i un món real i una vida real amb conseqüènc­ies darrere del que tu dius i, mentre tu fas música i vius la vida que t’has guanyat com a geni, la resta de nosaltres hem d’afrontar aquestes amenaces. Hem d’afrontar la marginació derivada de 400 anys d’esclavitud que tu dius que va ser una elecció per a la nostra gent... T’has transforma­t en una cosa que per a mi no és real”.

West va emmudir. Després, atès que la seva fama de ruc transcendi­a a l’opinió d’Obama, va recórrer a Twitter per defensar-se. “Per descomptat que sé que els esclaus no es van posar els grillons i van pujar al vaixell lliurement... El meu punt és que continuem sent esclaus mentals. Ens van tallar la llengua i no podíem comunicar-nos. No permetré que em tallin la llengua”. Massa tard. Com diu la dita, de vegades val més quedar-se callat.

Després d’elogiar Trump, es converteix per als supremacis­tes en el negre útil, l’oncle Tom en versió tuitaire

 ??  ??
 ?? EDUARDO MUNOZ / REUTERS ?? El músic es va confessar a TMZ fins que un empleat, també negre, el va fer envermelli­r i el va fer callar
EDUARDO MUNOZ / REUTERS El músic es va confessar a TMZ fins que un empleat, també negre, el va fer envermelli­r i el va fer callar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain