La Vanguardia (Català)

Aerolínia ascendent

Qatar Airways, primer accionista del grup aeri britànic, dona suport a la compra

- ECONOMIA

Amb tots els focus centrats en els seus moviments després de l’interès del gegant IAG per la companyia, Norwegian anuncia que incrementa­rà a tres freqüèncie­s diàries els vols entre Londres i Nova York, el principal focus de creixement de la low cost.

Amb tots els focus centrats en els seus moviments arran de l’interès d’IAG per la companyia, Norwegian va anunciar ahir que incrementa­rà a tres freqüèncie­s diàries els vols entre Londres i Nova York. La ruta transatlàn­tica és el principal focus de creixement de la low cost noruega i també el seu actiu més preuat per al grup aeri britànic, propietari de British Airways, Iberia, Vueling i Aer Lingus.

La companyia noruega passarà a operar tres freqüèncie­s diàries per sentit entre l’aeroport londinenc de Gatwick, la seva base a la capital britànica, i el de JFK a Nova York, segons va informar en un comunicat. D’aquesta manera, Norwegian operarà 40 vols setmanals entre les dues destinacio­ns i augmenta el desafiamen­t a British Airways i la seva base tradiciona­l a Heathrow, amb preus que van de les 155 lliures en classe econòmica a 455 en classe prèmium (176 i 517 euros, respectiva­ment). Segons el comunicat, aquest increment de freqüèncie­s afegeix prop de 2.000 seients setmanals en classe econòmica i gairebé 400 en prèmium, cosa que respon a “la forta demanda” de passatgers en aquesta ruta.

La companyia noruega, pionera en les rutes low cost de llargs distància entre Europa i els EUA, s’ha convertit en el pròxim objectiu d’IAG, que ambiciona continuar dominant el preuat mercat entre el Regne Unit i els EUA mitjançant l’aliança entre British Airways i American Airlines. El 12 d’abril passat, el grup que dirigeix Willie Walsh va anunciar que havia adquirit el 4,6% de Norwegian, així com el seu interès pel cent per cent de la companyia. Des d’aleshores, les accions de la low cost nòrdica s’han disparat més d’un 70% i el principal accionista i conseller delegat, Bjorn Kjos, que en posseeix el 25% del capital, va assegurar la setmana passada que no es resistiria a una venda acordada pel consell, tot i que va manifestar que les accions de la companyia encara estaven per sota de preus raonables. Així mateix, va fer públic l’interès d’altres companyies per l’aerolínia noruega, un interès que dispararia el valor de l’operació.

D’altra banda, el conseller delegat de Qatar Airways, Akbar al Baker, va assegurar ahir que subscriu els plans d’expansió d’IAG, que inclouen l’adquisició de Norwegian. Qatar Airways té una participac­ió del 21% en IAG. “Qatar Airways sempre donarà suport a IAG en tot el que faci perquè és un negoci en el qual tenim un interès estratègic”, va assegurar el conseller delegat de Qatar Airways, segons recull Reuters. “El que facin per expandir el seu negoci s’ha pensat bé i els donarem suport”, va dir Al Baker. L’aerolínia àrab, a través de la seva participac­ió en IAG, ha trobat una via oberta en les rutes als EUA en plena batalla amb les grans aerolínies americanes, que han acusat les aerolínies del Golf de competènci­a deslleial i de rebre ajuts il·legals per part dels emirats.

 ?? MARCOS BRINDICCI / REUTERS ?? Bjorn Kjos, fundador i conseller delegat de Norwegian
MARCOS BRINDICCI / REUTERS Bjorn Kjos, fundador i conseller delegat de Norwegian

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain