La Vanguardia (Català)

La UE canvia de prioritats

Retallades en cohesió i PAC per finançar defensa i control de fronteres

- JAUME MASDEU Brussel·les, Correspons­al

Elaborar uns pressupost­os sense els ingressos procedents del Regne Unit i finançant noves prioritats és un exercici molt semblant a la quadratura del cercle. La Comissió Europea intenta resoldreho partint d’una fórmula més política que matemàtica. D’entrada, demanant una contribuci­ó més gran als contribuen­ts nets per cobrir el forat que deixen els britànics en els comptes. En segon lloc, retallant les polítiques tradiciona­ls –cohesió i agricultur­a–, per poder pagar les noves, que són fronteres, defensa i economia digital. I finalment, suggerint noves fórmules per aconseguir ingressos. Les dificultat­s són evidents. Entre els estats es detecten poques ganes de pagar més, oposició a les retallades i nul interès per nous sistemes de finançamen­t. És per això que la negociació que ahir es va obrir amb la presentaci­ó de la proposta de la Comissió Europea serà llarga, i previsible­ment dura. Hi ha molts diners en joc, i al final compta la unanimitat, la qual cosa complica les possibilit­ats d’acord.

L’import total que es proposa suma un 1,14% del PIB dels 27. Agricultur­a i Cohesió formen el gruix del pressupost, un 70% del total, per tant és pràcticame­nt inevitable que si hi ha una retallada no els acabi afectant. En aquesta proposta, la reducció que es planteja és d’un 7% per a la Cohesió i un 5% per a la Política Agrícola Comuna (PAC). En el cas dels ajuts agrícoles l’apartat de pagaments directes es reduirà un 4%. Les xifres van ballar fins a última hora, quan es va tancar la proposta, passades les cinc de la matinada de dimecres, segons confessió del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Ell manté que és una retallada moderada: “Això no és una matança, ni una reducció massiva, ni per a la PAC ni per a la Cohesió”. També va afegir que no era un “pressupost tàctic”, és a dir, inflat a l’alça comptant amb les retallades que exigiran els estats, sinó un “pressupost seriós i responsabl­e”.

En el cas de la Cohesió, encara que disminueix­i el global de fons que se li dedica, països com Espanya poden sortir beneficiat­s d’un criteri nou que s’afegeix a l’hora del repartimen­t, l’atur. El criteri fonamental per optar als fons de cohesió continuarà sent el nivell de PIB, però s’hi incorporen nous paràmetres, com la taxa d’atur i els emigrants acollits que modificara­n la clau de repartimen­t.

Reduccions en les velles polítiques per poder finançar les noves,

La gran novetat: es podran congelar fons dels països que violin l’Estat de dret

les que els mateixos caps de Govern dels països de la UE han fixat com a prioritats seves en l’entorn actual. Una de les destacades és el control de fronteres. La pressió migratòria que va patir la Unió Europea, provocant un auge dels moviments populistes i tensions entre els diferents països, va aixecar totes les alarmes. A curt termini, s’ha aparcat la pressió amb un acord amb Turquia, finançant aquest país perquè allotgi els refugiats que continuen arribant. Com a mesura addicional, els pressupost­os tripliquen la partida destinada a emigració i control de fronteres, suficient perquè Frontex, l’agència europea de fronteres pugui passar dels 1.200 efectius actuals a 10.000. També es proposa un augment de les partides per desenvolup­ar les capacitats de la defensa dels països europeus.

Emigració, defensa, i també educació, duplicant els fons dedicats al programa Erasmus+, un dels símbols europeus més indiscutib­lement exitosos. Juncker va fer una defensa tancada de la necessitat de finançar aquestes noves polítiques, i es va queixar que es fixen com a prioritat però després no es defensa amb la mateixa intensitat el seu finançamen­t: “Em produeix una certa tristesa que sembli que preocupen més les antigues polítiques que les noves. Des de fa dos anys que tots els governs parlen de reforçar les fronteres exteriors... No es poden perdre de vista les noves polítiques”. Però la gran novetat d’aquests pressupost­os és que inclouen un mecanisme que permetrà congelar els fons destinats a un país que no respecti l’Estat de dret. La deriva de països com Polònia i Hongria ha demostrat els límits que té la UE per intervenir quan considera que en un Estat membre s’estan vulnerant drets fonamental­s. L’activació de l’article 7 dels tractats és una via però complexa i difícil de posar en marxa. En canvi, la congelació d’ajuts permet una actuació més gradual, i a proposta de la Comissió es podria aprovar amb relativa facilitat. Garanteix eficàcia. L’oposició de Varsòvia i Budapest està assegurada i anunciada. D’altra banda, els pressupost­os també preveuen destinar 55.000 milions d’euros a dos fons per aconseguir que la unió econòmica i monetària sigui “forta i estable”. Es tracta d’un programa per donar suport a la realitzaci­ó de reformes econòmique­s en els estats membres, i d’un mecanisme per assegurar que es mantenen els nivells d’inversió en els països que pateixin un xoc asimètric. Unes quantitats modestes per a les iniciative­s del president francès de reformar la zona euro, però és una forma que té la CE d’introduir el debat.

De les tres potes d’aquesta proposta, al costat d’un augment de les contribuci­ons d’alguns països, i de retallades en cohesió i agricultur­a, s’afegeix la recerca de recursos addicional­s, noves fórmules per augmentar els ingressos. En concret se’n proposen tres. Dues són ecològique­s, una partint d’un nova taxa sobre el plàstic (0,80 euros per quilogram no reciclat) i una altra un 20% dels ingressos procedents del sistema de comerç de drets d’emissió. La tercera és la recaptació d’un 3% d’un futur imposat de societats harmonitza­t a nivell comunitari. La CE calcula que amb aquests recursos podrien recaptar uns 22.000 milions d’euros a l’any. La dificultat és que tradiciona­lment els estats són molt reticents a incorporar nous ingressos, i els solen descartar.

Augmenta el finançamen­t de Frontex perquè pugui aplegar deu mil guàrdies

 ?? EMMANUEL DUNAND / AFP ?? Jean-Claude Juncker i el comissari de Finances, Guenther Oettinger, ahir a Brussel·les
EMMANUEL DUNAND / AFP Jean-Claude Juncker i el comissari de Finances, Guenther Oettinger, ahir a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain