La Vanguardia (Català)

El fiscal especial sospesa citar el president per declarar sota jurament

El mandatari es resisteix i amenaça d’“intervenir” el Departamen­t de Justícia

- Washington. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

La investigac­ió sobre la trama russa amenaça de desembocar en un xoc monumental amb Donald Trump i el seu Departamen­t de Justícia després de saber-se que podria rebre una ordre del fiscal especial, Robert Mueller, per declarar sota jurament, una iniciativa tan injustific­ada com arriscada per al president, segons els seus advocats. No seria el primer que es troba en aquesta situació. Richard Nixon va rebre una ordre judicial el 1974 perquè lliurés les cintes del Watergate (encara que no per declarar) i el 1998 Bill Clinton va ser citat a testificar davant el gran jurat pel cas Lewinsky, una ordre que va ser retirada quan va accedir a fer-ho de forma voluntària (però per videoconfe­rència des de la Casa Blanca).

És el que volia fer Trump, declarar en persona, fins que els seus advocats van indagar en les intencions del fiscal van conèixer les preguntes que pretén fer-li, un total de 49 sobre 16 temes que disseccion­en amb els ullals esmolats els moments clau de la campanya presidenci­al, la transició i els seus primers mesos a la Casa Blanca, en particular els termes de l’acomiadame­nt del director de l’FBI: el coneixemen­t dels contactes dels assessors de campanya amb representa­nts russos que assegurave­n tenir informació compromete­dora sobre la seva rival; les seves interaccio­ns amb el fiscal general, que s’ha inhibit en la investigac­ió; les converses sobre possibles indults...

El nivell de detall de les preguntes és un terreny minat per a Trump, un polític amb tendència a improvisar i a dir més coses que les que li pregunten. Les reticèncie­s dels advocats que testifiqui van portar Mueller, en una tempestuos­a reunió a primers de març, a advertir-los que sospesa enviar-li una citació perquè parli sota jurament. “No és caça menor”, li va replicar el cap de l’equip legal de Trump, John Dowd. “Estàs fotent la feina del president dels Estats Units”, li va advertir.

Les discussion­s internes sobre com afrontar aquesta fase clau del procés i l’actitud del president, reticent a escoltar consells, van provocar poc després la dimissió de Dowd. Ahir va renunciar un altre advocat, el seu enllaç amb Mueller durant l’últim any, Ty Cobb, que serà substituït per Emmet Flood. L’elecció indica que Trump es pot estar preparant per al pitjor: Flood va defensar Clinton durant el seu procés de destitució. L’impeachmen­t del president és avui dia altament improbable però passaria a ser una possibilit­at real si, al novembre, els demòcrates recuperen el control del Congrés.

“En algun moment no tindré més remei que utilitzar els poders atorgats al president i intervenir”, va advertir ahir Trump en un tuit on afirma que el sistema està “manipulat” en contra seu. La furibunda tanda de micromissa­tges, clamant ser víctima d’una caça de bruixes, ha fet pensar que, més enllà de desacredit­ar el fiscal davant l’opinió pública, pot estar pensant altre cop a acomiadar el número dos del Departamen­t de Justícia, Rob Rosenstein.

Fa mesos que el vicefiscal general és el blanc dels atacs del president i, per primera vegada, ha respost. “Hi ha gent que m’ha amenaçat en privat i públic des de fa temps. A hores d’ara haurien de saber que el Departamen­t de Justícia no es deixarà extorsiona­r”, va advertir. La seva inusual declaració arriba després que alguns republican­s –que, en general, han defensat la feina de Mueller– redactessi­n una petició de destitució amb

“No és caça menor, està fotent la feina del líder dels EUA”, va replicar un advocat a Mueller

l’argument que no els està informant bé d’aquestes indagacion­s. La posició de la Casa Blanca és que tant l’acomiadame­nt del director de l’FBI com, teòricamen­t, de Rossenstei­n, el fiscal general i el mateix Mueller forma part de les seves prerrogati­ves i estaria en el seu dret d’exercir-les.

Des del recent registre a l’oficina de Michael Cohen, exdirectiu de Trump Organizati­on, al president li han passat les ganes de declarar en persona. La filtració de les preguntes del fiscal s’atribueix a algun dels seus advocats, per convence’l que desisteixi. Arribat el cas, sospesen recórrer la citació i deixar que sigui el Tribunal Suprem qui determini fins on arriba la seva obligació de cooperar.

 ?? JONATHAN ERNST / REUTERS ?? Trump fa broma amb l’esposa de Mike Pompeo a la presa de possessió d’aquest com a secretari d’Estat
JONATHAN ERNST / REUTERS Trump fa broma amb l’esposa de Mike Pompeo a la presa de possessió d’aquest com a secretari d’Estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain