La Vanguardia (Català)

Doctor Trump

El metge de l’empresari diu que el pacient va redactar el seu informe

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Molts va quedar sorpresos per la similitud hiperbòlic­a entre el pacient i el seu metge. Les seves formes d’expressió semblaven calcades.

“En cas de guanyar el senyor Trump, puc afirmar sense cap mena de dubte que serà l’individu de millor salut mai elegit per a la presidènci­a”.

Aquesta és la conclusió de la carta firmada el desembre del 2015 pel doctor Harold Bornstein, metge personal del llavors aspirant republicà –encara no era el candidat oficial– des del 1980, quan va rebre de mans del seu pare l’historial de l’empresari.

Els trumpòlegs de llarg recorregut murmuren el “ja us ho vaig dir”. Passats més de dos anys, l’últim comunicat mèdic indica que, en realitat, no hi havia dicotomia i que el pacient i el metge eren la mateixa persona: Doctor Trump.

Si sortia victoriós a les urnes, seria, als 70 anys, el de més edat en arribar a la Casa Blanca. Ho va ser.

“Trump em va dictar què és el que havia d’escriure”, va confessar aquest dimarts Bornstein a la CNN. “Em vaig limitar a comentar-li què és el que no podia dir”. En aquell informe s’indica que “la seva força física i la seva resistènci­a són extraordin­àries”. Gaudia d’una salut “sorprenent­ment excel·lent”. Unes setmanes abans de la seva publicació, Trump va afirmar al compte de Facebook que havia estat “beneït” amb uns “gens fantàstics”. Malgrat que al seu dia va assegurar ser l’autor del text, Bornstein sosté ara: “Aquella carta és humor negre, és el meu sentit de l’humor. És com la pel·lícula

Fargo, tens una veritat i la mous en diferents direccions”.

La seva actuació, que el deixa en evidència, és al marge de qualsevol ètica mèdica. En canvi, referent a Trump, només és una osca més. En la seva època de promotor immobiliar­i i showman, va crear el personatge de John Miller, un relacions públiques que trucava als tabloides per elogiar a Trump com a gran empresari i millor amant. Tots sabien que era ell impostant la veu, però li donaven la portada.

L’assumpte de la carta va sortir a la ressaca d’una altra notícia. Bornstein va confessar a l’NBC que Keith Schiller, guardaespa­tlles de Trump, un dels seus advocats i un altre home “van aplanar” la seva consulta de Park Avenue, a l’Upper East Side de Manhattan, el 3 de febrer del 2017. Va subratllar que van estar-hi a prop de mitja hora, van provocar un caos –cosa que el va atemorir i el va entristir–, i es van endur l’historial del president.

L’acció, sempre segons la seva versió, es va produir al cap de dos dies que el The New York Times llancés que Bornstein li prescrivia Propecia, fàrmac anticancer­igen que Trump fa servir per evitar la caiguda del cabell.

La portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, va replicar que van recuperar els registres mèdics “seguint els protocols”.

Harold Borstein explica que els emissaris del magnat van irrompre a la consulta i es van endur l’historial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain