La Vanguardia (Català)

El partit oficialist­a d’Armènia cedeix a la pressió de l’opositor Pashinian

Davant la vaga total, els republican­s accedeixen a votar-lo primer ministre el dia 8

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

L’oposició d’Armènia va paralitzar ahir aquesta exrepúblic­a soviètica del Caucas en una “vaga total” que va tallar carreteres, ferrocarri­ls i va bloquejar l’aeroport de la capital, Erevan. És la resposta a l’oficialist­a Partit Republicà, que dimarts va impedir que el líder opositor Nikol Pashinian fos nomenat primer ministre en una sessió extraordin­ària celebrada al Parlament. La pressió podria haver donat resultat, perquè dos ministres del Govern van dimitir i els oficialist­es van prometre a Pashinian donar-li suport en una nova votació, la propera setmana.

Al centre d’Erevan, els manifestan­ts portaven ahir un fals taüt que després van llançar a terra. Era un símbol per demostrar la mort del Partit Republicà, que fa dues dècades que domina la política al país.

El nucli de la protesta era a la plaça de la República d’Erevan. Però es va estendre als barris de la capital armènia, on ahir joves manifestan­ts ballaven i cantaven cançons tradiciona­ls. També va arribar a les principals artèries del país, ja que muntats als seus cotxes els manifestan­ts es paraven i bloquejave­n el trànsit rodat, o tallen la via amb minibusos, cotxes o contenidor­s d’escombrari­es. Amb aquesta tècnica va quedar ahir impractica­ble la carretera que connecta Erevan amb l’aeroport, fet que va obligar molts viatgers a realitzar el recorregut a peu, arrossegan­t les seves maletes.

Les protestes van esclatar el 13 d’abril, quan el Partit Republicà intentava perpetuar en el poder el seu líder, Sergzh Sargsian. Aquest havia estat president durant dos mandats de cinc anys, el màxim que permet la Constituci­ó del país. El 17 d’abril el Parlament el va elegir primer ministre, el càrrec més important des de la reforma del 2015 que va convertir el sistema presidenci­alista en un sistema parlamenta­ri. Les protestes van obligar a dimitir Sargsian sis dies després.

Però l’oposició volia més concession­s: una transició política sense el Partit Republicà als llocs clau i Pashinian, de 42 anys i líder de la coalició liberal Elk, com a primer ministre. El passat dimarts, tot i això, el Partit Republicà, que té majoria absoluta en el Parlament, ho va impedir. Per això, Pashinian va convocar els seus seguidors a fer una “vaga total”.

La primera meitat del dia el país va quedar paralitzat ahir pels talls de les carreteres i ferrocarri­ls, o el bloqueig d’edificis oficials. Diverses estacions del metro d’Erevan es van tancar. La vaga també es va deixar sentir en les altres grans ciutats: a Gyumri, els manifestan­ts van ocupar l’Ajuntament, i a Vanadzor unes 3.000 persones van tallar les principals carreteres i van bloquejar el consistori. A la tarda, el cap de les protestes va cridar als seus seguidors a deixar el bloqueig i concentrar-se a Erevan.

La pressió va semblar trencar ahir la resistènci­a del Govern. El ministre de Cultura, Armén Amirian, va dimitir i poc després el Partit Republicà anunciava que facilitarà l’elecció de Pashinian com a primer ministre. El seu cap al Parlament, Bagram Baghdasari­an va dir que donaran suport a aquell candidat que tingui el suport d’almenys

Els manifestan­ts bloquegen carreteres, ferrocarri­ls, l’aeroport i edificis oficials

un terç de la Cambra, i va prometre no presentar candidat propi. “La qüestió està solucionad­a”, va anunciar Pashinian als seus seguidors. “Tots els grups han dit que donaran suport a la meva candidatur­a. Nosaltres aturem la nostra acció i ens descansare­m”.

El Parlament haurà de votar una altra vegada el proper 8 de maig. Pashinian va pronostica­r “500.000 persones aquí per proclamar llavors la nostra victòria”. Si per qualsevol circumstàn­cia el Partit Republicà no compleix la seva paraula la Constituci­ó armènia preveu després d’aquesta segona votació dissoldre la Cambra i convocar noves eleccions.

 ?? ZURAB KURTSIKIDZ­E / EFE ?? El líder de l’oposició, Nikol Pashinian, amb la gorra i la samarreta de camuflatge, ahir a Erevan
ZURAB KURTSIKIDZ­E / EFE El líder de l’oposició, Nikol Pashinian, amb la gorra i la samarreta de camuflatge, ahir a Erevan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain