La Vanguardia (Català)

Turquia: absolguin els periodiste­s

- María Dolores Masana Argüelles M.ª D. MASANA ARGÜELLES, expresiden­ta i actual membre de la junta directiva de Reporters sense Fronteres

“Faig una crida als governs perquè impulsin la llibertat de premsa i protegeixi­n els periodiste­s. Promoure una premsa lliure és defensar el nostre dret a la veritat”. Són paraules d’António Guterres, secretari general de les Nacions Unides, en ocasió del dia internacio­nal de la Llibertat de Premsa. Aquest any, Reporters sense Fronteres adopta, en la mateixa línia, el lema “La veritat necessita periodisme”. Les nostres societats, sotmeses avui al bombardeig de falses notícies i postverita­ts, necessiten, més que mai, la veu de tots els periodiste­s empresonat­s en diversos països del món. Perquè una societat desinforma­da és una societat desvalguda, és una societat que camina a les fosques.

Sense parlar dels últims països de la classifica­ció anual de Reporters sense Fronteres, veritables “forats negres” per als informador­s, acabem d’assistir a Istanbul a la vergonyosa condemna de catorze periodiste­s del rotatiu Cumhuriyet a penes de presó de fins a nou anys. Parlar de Turquia avui és parlar d’un país llibertici­da.

A cavall del cabdillism­e exercit per Erdogan, després del fallit cop d’Estat de juliol del 2016, els profession­als de la comunicaci­ó es van perfilar com un dels col·lectius més perseguits. Inqualific­able conducta especialme­nt per a un país que aspira a entrar en el club comunitari. Recordem que el passat 20 de març el Tribunal Europeu de Drets Humans va condemnar per primera vegada a Turquia pel continu empresonam­ent de periodiste­s des del 2016.

El director i fundador de la plataforma pro drets i llibertats a Turquia, i també periodista, Mehmet Siginir, afirma que Erdogan “ha anat realitzant una purga sistemàtic­a contra tots els dissidents del país sota l’estat d’excepció, encara vigent”. I segueix: “Hi ha més de 189 mitjans de comunicaci­ó confiscats i unes 1.300 oenagés tancades. Amb més de 150 periodiste­s empresonat­s Turquia és avui la presó més gran de periodiste­s del món”.

Siginir destaca que “òbviament en els judicis tant en el cas del diari Cumhuriyet com en el de Zama o altres diaris prokurds, qui en realitat es trobava assegut al banc dels acusats era el periodisme lliure perquè els arguments de la Fiscalia eren tan absurds que el tribunal va haver de condemnar els periodiste­s per un presumpte delicte de ‘suport a grups terroriste­s’, des del moviment Gülen, famós cap de turc en l’era postcop, fins a l’independen­tista kurd PKK. Sense cap dubte, la qüestió kurda és un dels temes que aprofita el Govern islamista d’Erdogan per reprimir les llibertats”.

Mehmet Siginir denuncia en la mateixa línia la repressió contra l’esquerrà i prokurd HDP (Partit Democràtic dels Pobles) com “un dels atacs més importants que el Govern turc ha dut a terme sense treva contra la llibertat d’associació, de reunió i d’expressió des del 2016”.

L’empresonam­ent dels líders del partit i d’altres dirigents electes per càrrecs dubtosos no només és una gran amenaça per a la viabilitat de la democràcia turca, sinó que també complica la resolució de l’antic problema kurd a Turquia. Al mateix temps que demonitza l’HDP, i els kurds, el Govern turc forja les seves relacions amb altres actors islamistes de la zona”, conclou el periodista turc.

Avui, dia mundial de la Llibertat de Premsa exigim al president Erdogan la immediata excarcerac­ió de tots els periodiste­s condemnats a Turquia per dur a terme la seva feina: informar, explicar, opinar... drets humans, tots ells, reconeguts internacio­nalment com a universals.

Acabem d’assistir a la vergonyosa condemna de 14 periodiste­s del ‘Cumhuriyet’ a penes de presó de fins a 9 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain