La Vanguardia (Català)

Els independen­tistes desatenen el TC i impulsen la investidur­a a distància

El Parlament decideix avui si vota la reforma de la llei de la Presidènci­a

- Barcelona

Els grups independen­tistes no pensen descartar completame­nt la possibilit­at d’investir un president de la Generalita­t a distància, sense que sigui present al Parlament. I no només perquè defensin la viabilitat d’aquesta via, sinó també perquè consideren que l’oposició del Govern central i del Tribunal Constituci­onal (TC) a la reforma de la llei de la Presidènci­a legitimarà l’elecció posterior d’un candidat sense càrregues judicials.

D’aquesta manera la majoria sobiranist­a podrà argumentar que han lluitat fins al final per restituir el “Govern legítim” amb Carles Puigdemont al capdavant, però que l’Estat ha tret tota la seva artilleria per impedir-ho sense respectar el resultat de les eleccions del 21-D, afirmen des de les formacions independen­tistes. Per això s’inclinen per seguir amb la tramitació de la llei de la Presidènci­a malgrat les advertènci­es de l’Alt Tribunal i del dictamen en contra del Consell de Garanties Estatutàri­es (els seus informes no són vinculants).

Els membres de la Mesa van rebre ahir al matí la notificaci­ó del TC en què se’ls adverteix de les conseqüènc­ies penals de desobeir les mesures cautelars adoptades dijous passat, en què es tanca el pas a qualsevol intent d’investir Puigdemont. I, segons l’Alt Tribunal, això inclou la modificaci­ó de la llei de la Presidènci­a, una reforma que impulsa Junts per Catalunya i a què ERC i la CUP donarien suport si no hi ha canvis d’última hora. El vicepresid­ent primer del Parlament, Josep Costa, i el secretari primer de la Mesa, Eusebi Campdepadr­ós, tots dos de Junts per Catalunya, es van negar ahir a signar l’avís del TC, que van portar fins al Parlament secretaris judicials del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Va ser un gest polític destinat a mostrar la seva oposició a l’actuació del TC.

Fonts de la presidènci­a del Parlament expliquen que la reforma de la llei de la Presidènci­a no està feta ad hoc i que en tot cas els tribunals no poden prejutjar intencions i pensaments. Per tot això consideren que aquesta llei és viable i mantenen la seva intenció de tramitar-la pel procedimen­t de lectura única i d’urgència. El Consell de Garanties Estatutàri­es va dictaminar la setmana passada que el contingut del text presentat per Junts per Catalunya incompleix l’Estatut i la Constituci­ó i que, en tot cas, una modificaci­ó de tanta importànci­a no es pot fer pel procedimen­t de lectura única. Al seu torn, Junts per Catalunya ha presentat esmenes al seu text per incorporar algunes de les recomanaci­ons d’aquest òrgan consultiu. Així, es compromete­n a iniciar la reforma del reglament del Parlament en un mes per adaptar-lo a la nova llei.

El grup de Ciutadans s’ha acollit als arguments del Consell de Garanties per sol·licitar que aquesta reforma legal no es voti al Parlament i es retiri de l’ordre del dia del ple que comença avui. La Mesa va admetre ahir a tràmit la petició i la junta de portaveus decidirà a primera hora d’aquest matí si la reforma per a una investidur­a a distància es debat finalment o no. La formació dirigida per Inés Arrimadas també presentarà avui un recurs al TC perquè suspengui el vot delegat de Puigdemont i d’Antoni Comín.

Tots els grups constituci­onalistes s’oposen a la iniciativa de Junts per Catalunya i hi votaran en contra. També ho farà Catalunya en Comú, que considera que aquesta reforma no servirà per tenir un “Govern efectiu i retirar el 155”.

El ple del Parlament votarà així mateix una proposta de Junts per Catalunya, ERC i la CUP en defensa dels autodenomi­nats Comitès de Defensa de la República (CDR), que han fet talls de carreteres i boicots a peatges. Una altra de les iniciative­s a debat, d’ERC, defensarà la llibertat dels polítics independen­tistes presos, mentre que Cs porta una proposició que critica que els sindicats participin en actes pro independèn­cia.

Els membres de la Mesa de JxCat es neguen a signar les notificaci­ons del Constituci­onal

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? La Mesa del Parlament es va reunir ahir per abordar el ple d’avui
ALEJANDRO GARCÍA / EFE La Mesa del Parlament es va reunir ahir per abordar el ple d’avui

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain