La Vanguardia (Català)

Els silencis

- Fernando Ónega

Madrid és una ciutat molt sorollosa. Pateix contaminac­ió acústica. Fan molt soroll els cotxes, hi ha molt guirigall i hi ha molts polítics que, com se sap, parlen, xerrotegen, conspiren en veu alta i esvaloten el personal. Per això quan se sent un silenci és senyal que passa alguna cosa: o la gent i els cotxes han marxat de pont, o s’entreveu alguna tragèdia. Ahir es van sentir un parell de silencis que faran augmentar el soroll madrileny, perquè faran parlar molt. Curiosamen­t, aquests silencis es van produir un 2 de Maig en una sala atapeïda de polítics, algun empresari que necessita ser vist, periodiste­s a la caça de senyals, menjacanap­ès de diversa mena i altra gent de regular viure, que considerar­ien el seu triomf que els entrevisté­s Ferreras.

El primer silenci, naturalmen­t, a la primera fila. L’autoritat competent del protocol hi va situar dues dones que ho decideixen gairebé tot en aquest país: Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal, les dues principals noies de Mariano Rajoy. Els separava una cadira gairebé tota l’estona buida, que fa dues setmanes hauria estat la de Cristina Cifuentes i ahir era la d’un president en funcions, que no sabem si serà el governant “net” que busquen per a la Comunitat. (Parèntesi: vista aquesta primera fila, el poder madrileny és molt femení. Dona és l’alcaldessa, dona és la delegada del Govern i dones són les enviades del Govern central.)

I aquestes últimes, primeres al regne del cel del PP, no es van dirigir la paraula. Podien fer-se una foto somrients per evitar els rumors d’aquella cantonada, que deia la copla de la Pantoja. Podien fer com que simulaven alguna complicita­t, com altres dames que jo sé. Però no ho van fer. És més: van voler fer ostensible la seva distància i comunicar que, si són al mateix grup, és perquè ho exigeix el protocol. És fàcil pensar que als consells de ministres se senten volar els ganivets i sota les faldilles porten una navalla a la lligacama. És la imatge d’un equip trencat, perquè una mana al partit i l’altra mana al Govern.

És la imatge d’un equip trencat, perquè una mana al partit i l’altra mana al Govern central

Sobre elles, la divinitat de Rajoy.

I el segon silenci és que totes dues van abandonar el santuari del poder sense fer declaracio­ns. Res de paraules, que cada ministre que parla provoca una tempesta. La consigna és fugir de la premsa perquè et pregunta per la sentència. I el pitjor: et pregunten per Rafael Catalá. I el que és molt pitjor encara: ahir haurien preguntar, segur, per les enquestes, que semblen fetes per enterramor­ts que caven la fossa del partit que més poder té encara. I ja va sent molt difícil respondre que falta un any i en un any pot passar de tot o que l’enquesta de veritat és la que es fa a les urnes.

Per això aquesta és la crònica dels silencis enmig dels terrabasta­lls. Quan el silenci es converteix en actitud política, no és que no hi hagi res a dir, és que hi ha por de parlar; és que hi ha fins i tot por de defensar-se; és que boca muda mai no és batuda; és que es va imposar el mutisme preventiu, és que hi ha consciènci­a que tot el que declaris es pot tornar en contra teva. Que l’hi diguin a Cristóbal Montoro. Que l’hi diguin a Catalá.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain