La Vanguardia (Català)

Comptes comunitari­s post-Brexit

-

LA Comissió Europea ha presentat el primer projecte de pressupost­os post-Brexit de la Unió Europea, que es preveu polèmic. D’entrada comportarà més contribuci­ons nacionals i, alhora, retallades d’entre el 5% i el 7% en les partides més emblemàtiq­ues i importants, com són la política agrària comuna (PAC) i els fons de cohesió per a les regions més pobres, que suposen el 70% del pressupost, als quals Espanya serà especialme­nt sensible.

Malgrat les dificultat­s per cobrir el forat de 15.000 milions d’euros anuals que deixarà l’absència de la Gran Bretanya a partir del 2020, l’Executiu comunitari, presidit per Jean-Claude Juncker, no només no ha rebaixat la quantia del pressupost sinó que l’ha elevat 192.000 milions més respecte al precedent. Aquesta ambició respon a l’objectiu de fer més Europa i de destinar diners per a polítiques que es consideren molt necessàrie­s, com és el cas de la investigac­ió, la digitalitz­ació, el programa Erasmus, la defensa i la protecció de les fronteres exteriors. Així, per al període 2021-2027 el pressupost de la UE pujarà a 1,279 bilions d’euros.

El projecte presentat ahir, a partir d’ara, haurà de ser negociat entre els estats, així com en el si del Parlament Europeu, en unes discussion­s que es preveuen àrdues i difícils. Per començar França, que ha acceptat juntament amb Alemanya contribuir més a les arques comunitàri­es, ja ha advertit que rebutja de totes totes qualsevol retallada que es pugui plantejar als ajuts agrícoles, dels quals és un dels grans països beneficiar­is. A més no tots els estats membres acceptaran contribuir més, com ja han fet saber Àustria i Holanda.

Igualment els països de l’Est, que són els que més ajuts reben dels fons de cohesió per a les regions més pobres, han expressat la seva oposició a aquest projecte. El rebuig és molt més gran a Polònia i Hungria, que es veuen directamen­t amenaçades per una de les grans novetats d’aquests pressupost­os: la inclusió d’una penalitzac­ió pressupost­ària, via menys fons de cohesió, per a aquells països que no garanteixi­n els principis de l’Estat de dret. Aquest és el cas precisamen­t d’aquests dos països, ja que no respecten la independèn­cia de la justícia respecte al poder executiu.

Una altra novetat important que es preveu és la creació de dos fons per reforçar l’estabilita­t de la zona euro, en línia amb la tesi del president Macron de dotar els països de la moneda única d’instrument­s pressupost­aris comuns. El primer, amb préstecs per valor de 30.000 milions d’euros, està destinat a garantir els nivells d’inversió en els països de l’euro que poguessin patir un xoc asimètric important. El segon és un programa de suport a les reformes estructura­ls, dotat amb 25.000 milions d’euros.

Es tracta d’un projecte de pressupost comunitari més equilibrat, més ambiciós i més just per a tothom, com ha dit Jean-Claude Juncker, però a ningú no se li escapa que són els comptes més difícils de quadrar a què s’enfronta la UE. Una complicaci­ó addicional és que les negociacio­ns, que han de culminar amb un acord per unanimitat, es portaran a cap, a més, amb les pròximes eleccions europees pel mig.

La perspectiv­a de diversos anys per endavant de creixement econòmic sostingut és un factor clau que hauria d’ajudar a tirar endavant el projecte pressupost­ari de la UE. Tot i això, el primer trimestre ha donat un disgust, ja que el ritme de creixement de la UE s’ha afeblit bruscament respecte al període precedent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain