La Vanguardia (Català)

Competènci­a en aerolínies

- Xavier Vives X. VIVES, professor de l’Iese

Viatjar amb avió no sempre és agradable. Això s’explica tant per les incomodita­ts del procés, aguditzade­s per temes de seguretat, com pels freqüents retards i cancel·lacions de vols a causa de tota mena d’incidents. En aquests moments crec que és correcte afirmar que la qualitat del servei és pitjor i els preus més alts als Estats Units que a Europa. La imatge del passatger tret per força d’un avió de United per overbookin­g no fa gaire n’és un exemple extrem. Alguns analistes atribueixe­n la mala qualitat del servei i els elevats preus als Estats Units a la falta competènci­a entre aerolínies. Diverses fusions han reduït el nombre de competidor­s: American va absorbir US Airways; Delta, Northwest; United, Continenta­l; i Southwest, AirTran, configuran­t una estructura oligopolís­tica. A més, els accioniste­s més grans de les grans companyies tendeixen a ser els mateixos: grans fons d’inversió que inclouen entre d’altres el de Warren Buffet. En l’actualitat hi ha un intens debat econòmic i legal als EUA sobre els possibles efectes anticompet­itius d’aquest tipus de participac­ions accionaria­ls.

Europa va liberalitz­ar el transport aeri més tard que els EUA però ara aproximada­ment un terç dels vols són operats per companyies de baix cost en les dues àrees. Tres raons poden explicar els preus més baixos a Europa. La primera és que mentre que als EUA es prohibeixe­n els operadors internacio­nals al mercat local, a Europa hi ha una forta competènci­a sense fronteres entre les aerolínies tradiciona­ls i els de baix cost. S’hi afegeix la vigilància de les autoritats de competènci­a quan es produeixen fusions o adquisicio­ns que poguessin resultar anticompet­itives. Per exemple, quan Ryanair va voler adquirir Air Lingus, la Comissió Europea va prohibir l’operació el 2013 argumentat que redundaria en perjudicis per als viatgers. Llavors Ryanair va adquirir un 30% de la companyia irlandesa, però l’autoritat de competènci­a britànica li va fer reduir la participac­ió a un 5%, i va acabar en mans del grup IAG el 2015. Aquesta adquisició va ser aprovada per la Comissió Europea subjecta a restriccio­ns per mantenir la competènci­a en certes rutes, sobretot des de Dublín. La segona raó és que el mercat europeu és molt més gran que el dels EUA ja que la població d’Europa gairebé la triplica. La tercera és que la geografia i densitat de població d’Europa permet competir als aeroports alternatiu­s dels tradiciona­ls.

El hòlding IAG, el grup de British Airways, Iberia, Vueling i Air Lingus, ha comprat un 4,6% de Norwegian amb vista a una absorció. Aquesta aerolínia ha estat un competidor disruptiu amb la seva estratègia low cost per a trajectes de llarg recorregut interconti­nental de la mateixa manera que Vueling ho va ser per al de radi més curt en proposar una oferta de més qualitat per al client. Norwegian ha estat molt agressiva en la compra d’avions nous i eficients des del punt de vista de consum de combustibl­e, i ara està molt endeutada en un moment en què els preus del petroli pugen. Barcelona, seguit de Madrid, és l’aeroport més important d’Espanya per a Norwegian, que és al seu torn el segon mercat juntament amb els EUA per a l’aerolínia. Les rutes d’aquesta companyia competeixe­n en la seva gran majoria amb les d’IAG a Barcelona ja que en disset d’elles hi ha un solapament. No és casualitat que Iberia/IAG hagi llançat la nova aerolínia Level per competir amb Norwegian. L’absorció suposaria, per exemple, eliminar la competènci­a en les noves rutes a Los Angeles i Oakland a Califòrnia. L’Autoritat Catalana de Competènci­a ha alertat que “la possible compra de Norwegian pel grup IAG haurà de ser analitzada en profundita­t ja que podria comportar riscos per a la competènci­a a l’aeroport de Barcelona-el Prat i representa­r una reducció en el benestar dels ciutadans de Catalunya” i que “aquesta reducció de la competènci­a, si no és compensada per importants guanys d’eficiència, podria suposar un increment de preu i/o una reducció de la qualitat per als seus usuaris”.

La intenció d’IAG d’absorbir un competidor disruptiu després de crear una filial competidor­a recorda la creació per part d’Iberia de Clickair amb base operativa a Barcelona per competir amb Vueling. En efecte, Clickair va aconseguir debilitar Vueling, que després va ser absorbida en el grup IAG. En el cas de Vueling en el passat, així com en l’actual de Norwegian, es va presentar una competènci­a molt dura per part d’un competidor més fort financeram­ent. La qüestió és si l’operació plantejada d’IAG amb Norwegian no acabarà perjudican­t el viatger i, en particular, el que té base a Barcelona. Seria bo esperar que l’alerta donada per l’autoritat de defensa de la competènci­a catalana cridi l’atenció de les institucio­ns de la societat civil perquè facin sentir la seva veu.

La qüestió és si l’operació d’IAG amb Norwegian acabarà perjudican­t el viatger que té base a Barcelona

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain