La Vanguardia (Català)

Explica-ho, eduquem

- Laura Freixas

Una cosa molt important ha succeït aquests dies, una cosa que no té marxa enrere: les dones hem trencat el silenci. No només sortint als carrers a cridar contra la violència masclista salvatge, sinó traient a la llum les altres violències quotidiane­s. El paio que et fica mà al metro. El que t’acorrala contra un cotxe en un carrer fosc. Els que no accepten un no, els que et segueixen pel carrer. L’escriptor que a l’anar a entrevista­r-lo, et rep mig depullat... “Cuéntalo”, va demanar a Twitter Cristina Fallarás, i en pocs dies, el hashtag acumulava ja més de 250.000 històries. Jo mateixa en vaig posar tres. No em van violar ni em van assassinar, però vaig aprendre les prohibicio­ns que hauria d’acatar d’ara endavant si no volia acabar com la noia de Pamplona o les d’Alcàsser: prohibit fer autoestop, prohibit parlar amb desconegut­s, prohibit emborratxa­rse, prohibit tornar sola a casa de nit, prohibit viatjar sola, prohibit trepitjar fort en la vida.

Per això el que ha promès fer el Govern, i que és l’únic que aquest Govern sap fer: castigar, perseguir, endurir les penes, no serveix absolutame­nt de res. Perquè el problema, senyors del PP, no són quatre monstres als quals n’hi ha prou amb tancar-los sota set claus perquè la resta visquem tranquils. El problema és una cosa que les feministes fa molt de temps que anem dient sense que vostès ens creguin: les violacions, els assassinat­s, són només la part visible d’un iceberg infinitame­nt més ampli. “No és un cas aïllat, es diu patriarcat”. I això no es resol reprimint, sinó educant en igualtat. Explicant altres contes infantils, inventant altres joguines, altres pel·lícules, altres relats mediàtics: que no sigui tot rosa i blau, campions i noies boniques, pirates i princeses. Reintrodui­nt Educació per a la Ciutadania, o una altra assignatur­a que ensenyi igualtat. Impartint educació afectivose­xual, perquè les i els adolescent­s no s’eduquin mitjançant la pornografi­a, que presenta les dones com a objectes al servei dels homes. Revisant els llibres de text, perquè no ens pintin un món en el qual els únics que fan coses importants són homes (perquè per començar, això no és cert).

És un pla a llarg termini. A curt, jo em conformari­a que algú ofereixi a ses senyories una formació en perspectiv­a de gènere: unes ulleres violetes perquè deixin de confondre una violació amb una “gresca”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain