La Vanguardia (Català)

Els conceptes bàsics

-

MULTIVERS.

La hipòtesi del multivers proposa que el nostre univers no és únic, sinó un entre molts, de la mateixa manera que la Via Làctia és una galàxia entre moltes. Els diferents universos d’un mateix multivers s’anomenen universos paral·lels o alternatiu­s. No hi ha consens entre científics sobre la hipòtesi del multivers. Stephen Hawking va ser un dels seus grans defensors, juntament amb figures de la cosmologia com Alan Guth i Andrei Linde. Els seus detractors inclouen altres figures com Steven Weinberg o Roger Penrose.

INFLACIÓ.

La teoria de la inflació, ideada de manera independen­t per Alan Guth i Andrei Linde, proposa que l’univers va passar per una fase d’expansió exponencia­l durant una brevíssima fracció de segon durant els seus instants inicials. A partir d’aquesta idea, Hawking i altres cosmòlegs van desenvolup­ar el concepte d’inflació eterna, que proposa que l’expansió de l’univers continua eternament a gran part del multivers. L’últim treball de Hawking renuncia al concepte d’inflació eterna.

TEORIA DE CORDES.

Model de la física teòrica que proposa que les partícules elementals no són puntuals, sinó objectes unidimensi­onals com cordes minúscules. La teoria, que no ha estat confirmada experiment­alment, proposa una descripció quàntica unificada de totes les interaccio­ns, la gravetat inclosa, superant així les limitacion­s de la teoria actual, coneguda com a Model Estàndard. Hawking i Hertog es basen en els fonaments matemàtics de la teoria de cordes per desenvolup­ar el seu model sobre l’origen de l’univers.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain