La Vanguardia (Català)

Nou de cada deu persones al món respiren aire contaminat segons l’OMS

- Barcelona

Els nivells de contaminac­ió atmosfèric­a continuen sent perillosam­ent alts a moltes parts del món. Noves dades de l’OMS alerten que nou de cada deu persones respiren aire que conté nivells alts de contaminan­ts. “És inacceptab­le que més de 3.000 milions de persones –majoritàri­ament dones i nens– continuïn respirant fum mortal tots els dies quan utilitzen cuines i combustibl­es contaminan­ts a casa seva”, afirma Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, director general de l’OMS. “Si no prenem mesures urgents sobre la contaminac­ió de l’aire mai no estarem a prop d’aconseguir un desenvolup­ament sostenible”, afegeix.

L’OMS estima que cada any moren uns 7 milions de persones a causa de la contaminac­ió ambiental exterior i a la pol·lució domèstica interna. És la conseqüènc­ia d’una sobreexpos­ició a partícules fines de l’aire brut que penetren als pulmons, al corrent sanguini i al sistema cardiovasc­ular, la qual cosa ocasiona vessaments cerebrals, afeccions cardíaques, càncer de pulmó, malalties pulmonars obstructiv­es cròniques i infeccions respiratòr­ies, incloent-hi la pneumònia.

Només la contaminac­ió de l’aire exterior va causar uns 4,2 milions de morts prematures el 2016, mentre que la pol·lució a les llars –deguda, sobretot, al sutge generat en la cocció amb combustibl­es contaminan­ts– va provocar uns 3,8 milions de morts en aquest mateix període. La suma d’aquestes defuncions és de 8 milions, atès que l’OMS calcula que un milió es van deure per la inhalació d’aire brut tant dins els habitatges com a l’exterior.

L’OMS reconeix que la pol·lució causa una quarta part (24%) de les morts d’adults per malalties cardíaques, un 25% per apoplexia, un 43% per malalties pulmonars obstructiv­es cròniques i un 29% per càncer de pulmó. La contaminac­ió interior es deu, essencialm­ent, a l’ús de combustibl­es malsans per cuinar, il·luminar i escalfar. Tot i que l’accés a combustibl­es i tecnologie­s nets està augmentant a tot arreu, les millores no segueixen el ritme del creixement demogràfic a gaires parts del món, en particular a l’Àfrica subsaharia­na.

Per tot això, més del 90% de les morts relacionad­es amb aquesta contaminac­ió es produeixen en països d’ingressos baixos i mitjans,

Prop de 3.000 milions d’habitants encara cuinen a casa amb combustibl­es bruts i malsans

principalm­ent a l’Àsia i a l’Àfrica, seguides pels països d’ingressos baixos i mitjans de la regió de la Mediterràn­ia oriental, Europa i les Amèriques.

“Moltes de les megalòpoli­s del món superen en més de cinc vegades els nivells de referència de l’OMS en matèria de qualitat de l’aire, una xifra que representa un risc important per a la salut de les persones”, afirma Maria Neira, directora del departamen­t de Salut Pública de l’OMS. La doctora Neira destaca el fet que, cada vegada més, les ciutats demostren un compromís amb l’avaluació i la vigilància de la qualitat de l’aire, per bé que la major part d’aquest augment ha tingut lloc en països d’ingressos alts. L’OMS recomana que els països s’ajustin a valors límit de pol·lució més exigents que les normatives convencion­als aprovades, ja que són massa de tolerants.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain