La Vanguardia (Català)

Els sensesostr­e de plaça Catalunya s’instal·len a l’Arc de Triomf

Els acampats exigeixen al govern de Colau que escolti i atengui les seves reivindica­cions

- LUIS BENVENUTY XAVIER CERVERA (FOTOS)

Les últimes pluges van inundar moltes de les seves tendes de campanya, i van convertir les tanques que envolten el solar en un tendal gegant. Afortunada­ment, per aquí no hi ha rates. Molts dels sensesostr­e desallotja­ts de la plaça Catalunya fa dues setmanes ara s’estan instal·lant als voltants de l’Arc de Triomf. Una parella procedent del País Basc diu que el govern de l’alcaldessa Ada Colau va desfer la seva acampada al racó més cèntric de Barcelona per dispersar-los per la ciutat i que la seva protesta quedés desactivad­a. Perquè caigués en l’oblit. El nou campament de l’avinguda Vilanova, al costat de l’estació de metro, ja reuneix dues taules, cinc sofàs, 30 tendes de campanya i un punt de barata de llibres i CD rescatats dels contenidor­s a canvi de menjar, mantes, roba... A la nova Acampada x drets estan vivint-hi més de 40 desheretat­s de la fortuna.

Fonts municipals afirmen que els treballado­rs socials ja van posar a la seva disposició atenció individual­itzada i un allotjamen­t, tots els serveis que la ciutat ofereix a les persones sense llar, i que els seus oferiments són continus, però que cap d’ells no va voler acceptar-los. Una vegada més, com ja va passar a la plaça Catalunya, el govern de Colau prova d’eludir qualsevol mena de negociació amb els indigents, qualsevol negociació que pugui qüestionar l’actuació de les assistènci­es socials als més vulnerable­s. I és que aquests sensesostr­e estan demanant més abonaments de transport, taquilles i trasters on poder guardar les seves coses, accés lliure a les dutxes dels equipament­s municipals i, sobretot, nous centres d’acolliment de llarga estada amb habitacion­s individual­s, molt més cèntrics i, sobretot, molt menys rígids. El Consistori està disposat a estudiar les propostes relacionad­es amb els abonaments del transports, les taquilles i les dutxes.

“Vam arribar a Barcelona per Setmana Santa –explica la parella d’Euskadi–, i el primer dia ens ho van robar tot. Nosaltres no ens havíem vist mai en aquestes circumstàn­cies. Ens vam instal·lar al passeig Picasso perquè allà hi havia molta gent dormint, però poc des- prés la Guàrdia Urbana ens va fer fora a tots... els mateixos agents ens van dir que anéssim a la plaça Catalunya, que allà hi havia més gent vivint, que allà podríem sentir-nos més segurs. Saps la por que fa, dormir sol al carrer? Estem junts per defensar els nostres drets. Tots els dies ve algú nou a la recerca d’un lloc menys perillós. El boca a orella ens està donant a conèixer... Volem uns serveis socials que ens ajudin a reconstrui­r les nostres vides, no a posar més pedaços. Això és com una comunitat de veïns. Tenim molts problemes. Però aguantarem”.

Les fonts de l’Ajuntament subratllen que aquest nou campament es troba en un solar de propietat privada, que correspon als seus propietari­s denunciar-ne l’ocupació i que qualsevol desallotja­ment és competènci­a dels Mossos d’Esquadra. De tota manera, afegeix la parella procedent del País Basc, “no tenim cap altre remei”.

“Provem de tenir tot això sota control –diu un jove que va passar més d’un mes a la plaça Catalunya–. No volem que se’ns escapi de les mans, que ens passi com a la plaça Catalunya i que la nostra acampada es converteix­i en un poblat ple de porqueria. Hi ha gent amb males pintes a qui no deixem passar. Això és una protesta. Volem que serveixi per aconseguir coses”. Un italià tot tatuat diu “jo soc un budista emprenyat; crec en la revolució pacífica, però ho dic baixet, perquè molta gent es posa nerviosa”. Uns romanesos es molesten davant la presència d’un fotògraf. Ampolles de cervesa de litre passen de mà en mà.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Trenta tendes, cinc sofàs, un parell de taules... Fa quinze dies que creix la nova protesta de persones sense llar
XAVIER CERVERA Trenta tendes, cinc sofàs, un parell de taules... Fa quinze dies que creix la nova protesta de persones sense llar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain