La Vanguardia (Català)

La bicicleta agradava

- FREDERIC BALLELL / IMATGE CEDIDA PER L’ARXIU FOTOGRÀFIC DE BARCELONA

Barcelona sempre ha estat molt atenta a les novetats de tota mena, i la seva mirada curiosa i atenta es va mantenir ja des de l’època medieval dirigida sobretot a l’estranger. Per això, quan el 1817 va sortir al carrer un artefacte més dels que solia inventar el baró alemany Karl von Drais, “la màquina errant”, el 1820 ja va aparèixer pels carrers de Barcelona una versió local, que va ser anomenada celerífer o caminador veloç.

El 1831 va sortir un model una mica més còmode, però no va guanyar adeptes per falta d’espais adequats per circular; i sospito que també pel seu preu tan alt, que oscil·lava entre els 800 i els 1.000 rals. Les millores introduïde­s pel francès Pierre Michaud van facilitar l’augment de compradors. I als nostres carrers van començar a veure’s a partir del 1868 els velocípede­s a pedal i corretja de transmissi­ó; aquell mateix any ja se’n prohibia la circulació per la Rambla, ja que es temia que poguessin provocar accidents.

Una dada de signe ciutadà indica l’acollida que ja s’havia guanyat: a la festes de la Mercè del 1871 es van programar carreres a la Ciutadella, i en un parell de carrers ben selecciona­ts per aprofitar la baixada: Jonqueres i Comtesa de Sobradiel. El 23 de novembre del 1880 ja es va celebrar una carrera al Saló de Sant Joan.

El 1880 va aparèixer un model nou: roda de davant enorme i una altra de molt reduïda només per facilitar l’equilibri; resultava incòmoda i no va guanyar clientela. La tradiciona­l ironia barcelonin­a va induir a anomenar-la camell.

Cap al 1885 ja es feia visible l’increment de velocípede­s o bicicles pels carrers barcelonin­s. I van néixer entitats, com ara el Club de Velocipedi­stas o el Veloz-Club, que en promociona­ven la pràctica. Van proliferar les reglamenta­cions i les escoles, que assegurave­n aprendre el domini en només cinc lliçons.

Higieniste­s i moralistes van proclamar els seus dictàmens. Les dones es van apuntar a la novetat, no pas sense atendre la prudència en relació amb la indumentàr­ia. Els obrers, malgrat que els permetia desplaçar-se amb celeritat i de franc fins als allunyats centres de treball, van trigar a incorporar-la, ja que la preferien com a esport; el 1900 ja hi havia 2.682 bicicletes registrade­s. La premsa se’n feia ressò i van sortir publicacio­ns especialit­zades, a més de manuals.

No hi van faltar les gestes (dos francesos van ser els primers a cobrir París-Barcelona), els reptes i les apostes, que contribuïe­n a ampliar la popularita­t del vehicle. El 1889 Rusiñol pintava un retrat de Casas amb el seu velocípede, mentre que Casas es va pintar amb Pere Romeu en un tàndem que va penjar a Els Quatre Gats. La burgesia s’hi va apuntar i va crear l’exclusiva Peña Ciclista, presidida per Tomás Santos de Lamadrid.

Una de les més cèlebres entrades de l’Encicloped­ia Espasa va ser la dedicada a bicicleta: explicació amb paràgrafs còmics, que un acomiadat va colar com a revenja.

Una Barcelona atenta a la novetat aviat es va apuntar a muntar sobre dues rodes

 ??  ?? Ciclistes i espectador­s congregant-se abans de la cursa a prop de l’Arc de Triomf el 1910
Ciclistes i espectador­s congregant-se abans de la cursa a prop de l’Arc de Triomf el 1910

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain