La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 A la postguerra eren de racionamen­t. Estri de dibuixant que demanen els nens als Reis. 2 Devastació desèrtica. Petites porcions d’aliment que es prenien de bon matí els dies de dejuni. 3 Al bell mig d’un cuplet. Alterada. Puc perdre el cap quan començo a tenir urticària. 4 Salze. Brancada, ding dong. Acaba com comença. 5 A la part davantera de l’avió. Rèptil que va passar una nit amb Ava Gardner. Fer servir a l’americana. 6 Moviment literari que alguns confonen amb el pragmatism­e. Flautí de to molt agut. 7 Comença a espiar el porc més punxegut. Beguda. Raps escapçats. 8 Milla continenta­l. Conjunt d’objectes sense triar. Part buida d’una peça cilíndrica per on alguns instrument­s s’adapten al mànec.

9 Relatiu als estanys. Pati interior envoltat de pòrtics. 10 Obtingué l’alliberame­nt d’un captiu pagant un preu. Expressió d’afecte per l’amada que fa molts anys que va deixar de fer Woody Allen. Nitrogen. 11 Home degollat. Trona de predicador. Les

unitats de mesura de superfície que deixen pitjor gust de boca. 12 Arbust laticífer molt additiu. Lavativa. Porta durícies. 13 Crom. Fatigada de tanta cansalada. És precís. 14 Ruixà amb aigua beneita un que alguns considerav­en beneit. Vocabulari­s específics d’un gremi.

VERTICALS 1 Provocarem. Cilindre convex amb un solc helicoidal. 2 Esgarrapav­es a la manera dels caldeus. Micos que recorden la separació del vell Berlín. 3 Empesa que serveix per fer la franel·la estampada. Ho convertim en un menjador boví. Fòsfor. 4 En un cert sentit, aptitud musical. Semblant a la flor del lliri blanc. Punt directe en el joc del tennis. 5 Renti. Camp plantat d’uns arbustos molt usats en blanqueria que, pel nom, pot sembla un aparcament de calculador­es. 6 La part posterior del quisso. Ho féssim servir. Rere O fa feina social de manera no governamen­tal. 7 Acostat a tocar amb posat de Rambo. Faci petons.

8 Centúria. Encarregat de fer complir els bans. Fa anar el cervell. 9 S’ho estudia al mil·límetre. S’ho empesqui. Edat incompleta. 10 Badia apta per a arrecerar-hi les naus. Ocell dels faisànids, txiki tic tic. Beure per superar el complex d’Èdip. 11 Ho traslladà a una altra llengua. Aquesta no és eclesiàsti­ca. Gros i bru.

12 Al capdavant de l’avió. Combatre els sotracs de les carreteres. Prefix col·laboratiu. 13 S’alcoholitz­a. Arrabassar instrument­s. Antiguitat vital.

14 Feres marques a les estatuetes. Avorrit, malgrat els improperis.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain