La Vanguardia (Català)

La pluja més letal

Demà Netflix estrena el thriller postapocal­íptic ‘The rain’, la seva primera producció original danesa

- FRANCESC PUIG

Netflix confia que The rain (La pluja), la seva primera producció original a Dinamarca, es converteix­i en un nou Stranger things ,un fenomen que cali entre el públic, especialme­nt entre els joves i adolescent­s. La nova ficció és un thriller postapocal­íptic amb algunes notes de terror que demà arriba complet a la plataforma amb vuit episodis de 50 minuts, després que fos presentada com una de les apostes més importants pel que fa a la producció europea en el See what’s next celebrat recentment a Roma, i en què la plataforma va presentar les seves principals novetats per a aquest any.

The rain reuneix, a priori, dos factors atractius per al món serièfil. En primer lloc, que ha estat creada i rodada a Dinamarca, país que l’última dècada ha ofert autèntique­s joies com Forbrydels­en, Bron/Broen (El puente )i Borgen. I, en segon, que s’inscriu en el gènere postapocal­íptic, un registre amb gran nombre de seguidors, com ja han demostrat The walking dead i altres ficcions similars.

La sèrie ha estat creada per Jannik Tai Mosholt, guionista de Borgen, Esben Toft Jacobsen i Christian Potalivo, i l’acció arrenca amb un virus agressiu propagat per la pluja que causa la mort de gairebé tots els habitants d’Escandinàv­ia.

Dos germans aconseguei­xen salvar-se tancats dins un búnquer pel seu pare. Sis anys després decideixen sortir i es troben que la civilitzac­ió que coneixien ja no existeix. Aviat s’uneixen a un grup de joves superviven­ts que s’embarquen en una aventura per descobrir si hi ha cap senyal de vida en aquesta Escandinàv­ia arrasada. En aquest viatge, la sèrie planteja l’interrogan­t de si és possible ser humà en un món on ja no queda humanitat.

La immersió en el gènere postapocal­íptic també pot suposar un factor de risc per a The rain, en uns moments en què The walking dead ja no congrega les audiències multitudin­àries d’altres èpoques. A favor de The rain , pel que es veu en els dos primers episodis, trobem que la trama preveu la possibilit­at de lluitar contra el virus que ha provocat la catàstrofe a Escandinàv­ia, la qual cosa li permetrà tenir un objectiu més marcat en el desenvolup­ament que no pas la sèrie de Robert Kirkman .

En el que sí que coincideix­en les dues ficcions és en el fet que, si a The walking dead els zombis de mica en mica van tenint un paper cada vegada més secundari davant la lluita per la supervivèn­cia entre els mateixos éssers humans, a The rain la pluja també passa a tenir menys pes a favor de les reflexions filosòfiqu­es. Ara que el passat no existeix i que les regles d’una societat civilitzad­a ja no serveixen, cadascun dels protagonis­tes tindrà la llibertat de ser qui vulgui ser, cosa que els portarà a enfrontar-se a ells mateixos, descobrint que, fins i tot en un panorama postapocal­íptic, l’amor, l’enveja, la gelosia i altres sentiments semblants continuen afectant les relacions humanes.

L’estètica de la sèrie recorda força a la de la ficció alemanya Dark (no en va, són de producció propera, geogràfica­ment), amb una fotografia atractiva que retrata una atmosfera molt fosca. La sèrie també cuida molt una banda sonora dirigida principalm­ent a un dels seus públics més potencials, l’adolescent. Entre el repartimen­t cal destacar la feina de la jove i prometedor­a Alba August, filla del director Bille August (Pelle el conquerido­r), que dona vida a Simone, la germana gran, i a qui ja vam veure en altres sèries daneses com Bajo la superficie i The legacy.

 ?? NETFLIX ?? Els protagonis­tes principals d’aquesta nova sèrie, ambientada en un futur molt proper
NETFLIX Els protagonis­tes principals d’aquesta nova sèrie, ambientada en un futur molt proper

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain