La Vanguardia (Català)

Cambridge Analytica tanca després de l’accés a dades de Facebook

- Agències

La consultora britànica Cambridge Analytica, responsabl­e de l’accés no autoritzat a les dades de milions d’usuaris de Facebook, tanca les seves portes.

L’empresa, creada el 2013 i especialit­zada en assessoria política, ha presentat la sol·licitud per iniciar el procedimen­t d’insolvènci­a al Regne Unit després de les acusacions per haver obtingut indegudame­nt dades personals de fins a 87 milions d’usuaris de Facebook. La firma fa efectiu així el seu tancament, que atribueix a la pèrdua de clients i a despeses legals “creixents”, mentre denuncia en un comunicat que ha estat “vilipendia­da per activitats que no tan sols són legals, sinó també àmpliament acceptades com un component estàndard de la publicitat en línia, tant en l’àrea política com en la comercial”.

Vinculada a la campanya electoral del president Donald Trump el 2016, Cambridge Analytica va recollir durant el 2014 informació d’usuaris de la xarxa social Facebook a través de l’aplicació d’un tercer per construir un programa informàtic destinat a predir les decisions dels votants i influir-hi.

L’escàndol ha arrossegat Facebook, fins al punt que el seu fundador, Mark Zuckerberg, es va haver de disculpar davant el Congrés d’EUA. La xarxa social s’enfronta ara a multes milionàrie­s mentre duu a terme canvis en el seu funcioname­nt encaminats a garantir la seguretat i esvair d’aquesta manera els dubtes dels seus accioniste­s, que han castigat la companyia amb caigudes en borsa de fins a un 16%.

Malgrat l’escàndol, ferit però ni de bon tros mort, Facebook continua endavant amb els seus projectes, i ahir va donar a conèixer la creació d’una plataforma enfocada als contactes entre solters. A l’estil d’apps com Tinder, la nova funció Dating de Facebook obre un nou camp per a la companyia.

Com una Celestina 2.0, Zuckerberg va explicar que “hi ha 200 milions de persones a Facebook que es consideren solteres, de manera que clarament hi ha alguna cosa a fer aquí”. Segons la seva opinió, aquest nou servei –gratuït, esclar– seria un complement natural per a una companyia que s’ha especialit­zat a connectar les persones a través d’internet.

La nova funció estarà basada en la privacitat a l’hora de relacionar persones, de manera que no mostrarà els cognoms, només el nom i fotos. Per fer servir la nova funció caldrà inscriure’s i crear un perfil específic, que serà el que veuran els possibles nous contactes.

Una mostra de com pot impactar l’anunci de Facebook en les apps de relacions personals va ser el resultat en borsa de Match Group, propietàri­a de l’aplicació de cites Tinder, amb unes accions que es van desplomar a Wall Street un 22% després de l’anunci de Mark Zuckerberg.

 ?? JOSH EDELSON / AFP ?? Mark Zuckerberg
JOSH EDELSON / AFP Mark Zuckerberg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain