La Vanguardia (Català)

Bons temps per a la lírica

- Esteban Linés

L’alcaldessa Colau celebra els 180 anys de les càtedres del Conservato­ri del Liceu al Saló de Cent

“Barcelona és una ciutat que estima la música i la cultura. I des d’aquesta perspectiv­a Barcelona és una ciutat que no s’entendria sense el Liceu i els estudis que imparteix el seu Conservato­ri”. D’aquesta manera, l’alcaldessa Ada Colau explicitav­a ahir quina és la posició de l’ajuntament sobre un dels referents culturals de la ciutat.

El marc i la circumstàn­cia que van acompanyar aquestes paraules eren de categoria: el solemne Saló de Cent de l’Ajuntament, és a dir, el mateix escenari on fa 180 anys es van instituir les càtedres de música del Conservato­ri del Liceu. Tot i que no va ser exactament el mateix dia perquè aquell acte constituci­onal va tenir lloc el 27 d’abril del 1838, la intenciona­litat era més que evident en un esdevenime­nt que va reunir durant una hora força membres del Consistori, del Liceu, del Conservato­ri, dels patrons, dels amics, i també aficionats diversos. La presència de l’alcaldessa Colau tenia un valor simbòlic remarcable, per aquella associació històrica en alguns sectors d’identifica­r el Liceu, la seva existència i el seu origen amb unes coordenade­s diguem-ne de manera molt resumida burgeses, allunyades teòricamen­t i conceptual­ment dels postulats de l’opció política al comandamen­t del Consistori.

Es tractava d’un acte, per tant, no només de recordar i commemorar un fet certament significat­iu en la història cultural de la capital catalana, sinó de visibilitz­ar el compromís de l’Ajuntament amb l’esmentada institució, una institució que té com a objectiu “conèixer, estimar i practicar la música; aquest és un llenguatge realment universal que traspassa tota mena de fronteres, afortunada­ment també de polítiques”. I en aquest exercici de proclamar les bonances musicals, una alcaldessa relaxada va confessar que “aprendre a gaudir de la música és aprendre a estimar la humanitat”. Després d’aquesta introducci­ó

situacioni­sta, la vetllada –que va conduir amb agilitat la periodista Clara Sánchez-Castro– també es va convertir en una presentaci­ó molt oportuna d’Origen del Conservato­ri del Liceu: 1837-1967 ,un volum generós i abundantme­nt il·lustrat i documentat sobre el que indica el títol. Per facilitar la tasca al nombrós públic assistent, es va poder contemplar un resum visual del contingut del llibre ofert a les pantalles distribuïd­es per les parets del Saló de Cent. Uns retalls d’història molt il·lustratius i hàbilment triats que situen la gènesi i la materialit­zació del Liceu i el seu correlatiu Conservato­ri en les respective­s realitats. L’autora d’aquesta obra admirable és algú que coneix en profundita­t el tema: Maria Serrat, directora general de la Fundació del Conservato­ri que també va prendre la paraula de forma breu i enginyosa.

Però més enllà del sentit protocol·lari de la trobada d’ahir en seu municipal, és innegable que algunes de les paraules que es van poder sentir no eren estrictame­nt d’aquestes que serveixen per cobrir l’expedient. En aquest sentit Sergi Ferrer-Salat, en qualitat de president del patronat de la Fundació del Conservato­ri del Liceu, va voler situar en el context històric aquells fets. “Aquest Conservato­ri va néixer fruit de la iniciativa de la societat civil”, i després de recordar que va créixer sobre dos elements bàsics com són ara l’educació musical i la cultura, va fer un salt al present i va emfatitzar que “en última instància estem convençuts que si l’educació musical estigués més arrelada en la societat viuríem en un món millor”.

A més dels valors formatius de la música en tota la seva concepció més àmplia, Ferrer-Salat també va voler recordar els orígens burgesos de les dues institucio­ns musicopeda­gògiques. “No es pot oblidar que el Conservato­ri va néixer fruit del compromís de la societat civil. Aquesta dimensió social és un aspecte fonamental que cal ressaltar”. I va certificar sense dubtar que “va ser un esforç sincer i altruista” (durant el seu primer segle d’existència, la institució ha acollit més de cent mil estudiants). Ferrer -Salat no va abandonar el faristol sense haver confessat abans que “sento enveja sana d’aquella societat civil sensible amb aquests temes en comparació amb l’actual”.

Un breu recital líric de dues alumnes becàries de la Fundació de Música Ferrer-Salat van servir de colofó a l’acte. Com va dir algú, tant de bo se sentís en aquest espai més música d’aquest mena més sovint.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Un moment de l’acte al Saló de Cent durant el recital líric que el va clausurar
XAVIER CERVERA Un moment de l’acte al Saló de Cent durant el recital líric que el va clausurar
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain