La Vanguardia (Català)

‘LSD’, edició crítica

Presentaci­ó de la nova versió de les memòries del químic que va descobrir l’àcid

- XAVI AYÉN Barcelona

Les memòries d’Albert Hofmann (1906-2008), LSD. Cómo descubrí el ácido y qué pasó después en el mundo ja són un clàssic d’ençà que es van editar per primera vegada el 1978. Avui, a la llibreria La Central es presenta la nova edició que Arpa treu al mercat, amb una traducció reelaborad­a i la peculiarit­at que es tracta d’una edició crítica. Si volen un símil, el Paco Rico d’aquest Quixot és José Carlos Bouso, expert en farmacolog­ia i al·lucinògens, que dialogarà amb l’antropòleg Josep Maria Fericgla, moderats tots dos per la periodista Marta Molina. Bouso ha redactat un pròleg i un epíleg on explica què ha passat en els últims 40 anys amb aquesta substància, tant culturalme­nt com mèdicament, i ofereix unes profuses notes a peu de pàgina on posa al dia les veritats i les falsedats del text original.

L’autor, el químic suís Hofmann va fer, amb l’LSD, potser la troballa psicofarma­cològica amb més conseqüènc­ies del segle XX, ja que va influir en totes les arts (de la música a la pintura, passant per la literatura o el cinema) així com en diverses àrees del coneixemen­t, de la filosofia a la psicologia passant per la neurologia o la tecnologia... Timothy Leary, Ernst Jünger o Aldous Huxley van lloar l’LSD com a porta a una percepció més plena, i gegants de les noves tecnologie­s com ara Bill Gates o Steve Jobs van admetre haver estat influïts per la substància.

“Tot centelleja­va i refulgia amb una llum viva. El món semblava acabat de crear. Tots els meus sentits vibraven en un estat de màxima sensibilit­at”, va dir Hofmann sobre el seu primer viatge d’LSD. Avui podem llegir-lo separant el mite de les dades.

 ??  ?? ‘LSD’ D’ALBERT HOFMANN. LA CENTRAL (MALLORCA, 237) 19 HORES
‘LSD’ D’ALBERT HOFMANN. LA CENTRAL (MALLORCA, 237) 19 HORES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain