La Vanguardia (Català)

El Faraó va tornar a l’Olímpic

L’egipci Mohamed Salah es queda sense marcar al seu antic estadi

- ANNA BUJ

Per primera vegada des que vesteix la samarreta del Liverpool, Mohamed Salah va jugar a l’estadi Olímpic com a visitant. Acorralat pels problemes econòmics, el director esportiu del Roma, Monchi, es va veure obligat a vendre'l per 42 milions d’euros, més 8 de variables, abans del 30 de juny de l’any passat. El mercat encara no havia explotat amb els traspassos de Neymar i Coutinho i, vist el rendiment que ha donat el davanter a Anfield, molts en aquesta ciutat li han retret que va sortir massa barat. Ara bé, existia una clàusula per la qual si no es venia abans del juliol, el seu preu seria molt inferior. Després de construir l’equip que ha portat els gladiadors a la seva segona semifinal de la Champions, ja ningú no l’hi té en compte.

A l’anada el Faraó va fer dos gols al seu equip anterior. No només no els va celebrar, sinó que va demanar perdó. El van indultar a mitges. Als afores de l’estadi Olímpic onejava alguna bandera amb el seu rostre transforma­t en un rei egipci, però també es va emportar la primera esbroncada de l’estadi. Ahir Momo, com li diuen a Itàlia, es va quedar sense sucar a la seva antiga casa.

Mohamed Salah se’n va anar a Liverpool com un romanista més a l’ombra de Dzeko, i allà s’ha convertit en una estrella. A l’egipci ja el comparen amb Messi i Cristiano. Si abans d’anar-se’n valia 50 milions, ara podria ser el triple. Momo va marcar 32 gols en les seves dues temporades com a gialloross­o, però és que ara ja n’ha fet 43. I només té 25 anys.

A les portes de l’Olímpic, tres joves romanistes de Frascati discutien si l’havien d’aplaudir. Llavors regnava un ambient d’eufòria propiciat per l’excitació del miracle davant el Barça. Queden d’acord que, xiulets, segur que no. “El vam portar al cor”, diu l’Emmanuele, de 26 anys. Ell sí que el va aplaudir, però els seus amics Giulio i Massimilia­no no volien animarlo gaire: “No li tenim por. Respectem Salah, però por, de ningú”.

Salah fa fora el seu altre equip de la Champions, que se’n va per la porta gran. Els romanistes ho van tornar a intentar, convençuts fins al final que el miracle podia repetir-se. Els 61.000 espectador­s de l’Olímpic no van deixar d’animar en cap moment. Era la primera semifinal en 34 anys i l’oportunita­t de treure’s l’espina de la derrota a la final contra el Liverpool l’any 1984. Feia hores que la ciutat estava tenyida de groc i vermell abans del partit, però no va poder ser, per poc. La Roma es va quedar a les portes i Salah serà qui viatgi a Kíev.

L’estrella del Liverpool va néixer fa 25 anys en un petit poble de camperols d’Egipte i cada dia havia de caminar moltíssims quilòmetre­s per arribar als entrenamen­ts del modest club en què va començar la seva carrera. Després va aconseguir fer el salt a Europa i convertir-se en l’ídol dels nens del seu país. Va aterrar al Basilea, al Chelsea i al Fiorentina fins que va arribar a la ciutat eterna. I ahir va tornar-hi per la porta gran.

 ?? ANDREAS SOLARO / AFP ?? La ironia d’un aficionat anglès
ANDREAS SOLARO / AFP La ironia d’un aficionat anglès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain