La Vanguardia (Català)

L’Aràbia Saudita necessita que el petroli pugi un 17% per evitar el dèficit

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

Per què el petroli està pujant als mercats? Perquè l’Aràbia Saudita, l’exportador mundial més important, ho necessita. Segons un estudi difós ahir per l’FMI, Riad necessita que l’or negre assoleixi als mercats els 87,9 dòlars. Amb aquests preus, el Govern saudita quadraria els seus comptes. En l’actualitat el barril cotitza a prop dels 73 dòlars, un 17% per sota.

Segons l'FMI, fa un any n’hi havia prou amb un barril en 82,6 dòlars per equilibrar el pressupost, però ara la pressió ha augmentat. L’any passat el dèficit va ser del 8,9% del PIB. En efecte, el Govern ha emprès un vast pla de despesa pública per reanimar la seva economia després que el 2017 registrés una contracció del 0,5%.

L’Aràbia Saudita té també una altra patata calenta, que és la sortida a borsa de la petroliera estatal Aramco (que produeix el 10% del petroli mundial). Després de diversos ajornament­s, sembla que Riad col·locarà el 5% de la companyia l’any que ve. Serà la sortida a borsa més gran de la història i es recaptaran 100.000 milions de dòlars.

Però, per no fallar, l’Aràbia Saudita necessita que l’empresa tingui la valoració més alta possible i això depèn, una vegada més, de les cotitzacio­ns del barril. Com més alts siguin els preus, més diners s’aconseguir­an amb la col·locació d’Aramco. Els analistes creuen que la companyia tindria com a màxim un valor de 2 bilions de dòlars (més del doble que Apple).

Això demostra que, més enllà de l’intent del príncep saudita Mohammad bin Salman de diversific­ar i modernitza­r el país (l’anomenat projecte Vision 2030), l’Aràbia Saudita continua depenent (i molt) del petroli. “El vell model d’una economia impulsada per la despesa pública i finançada pel petroli en realitat no ha canviat”, va dir ahir a Bloomberg l’analista Ziad Daoud.

Tots els països del Golf necessiten aquest any, segons l’FMI, preus del cru més elevats per evitar el dèficit, i això explicaria l’actual estratègia de l’OPEP, que vol reduir l’oferta de petroli per fer pujar els preus. I en això estem.

L’FMI estima que l’or negre ha d’arribar fins als 87,9 dòlars perquè Riad quadri els comptes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain