La Vanguardia (Català)

Coral treballado­ra

- Clara Sanchis Mira

El dia del Treballado­r va ser un gran cor a veus. Polifonia. Els baixos entonaven per l’augment salarial o les pensions, i les sopranos per la igualtat. En l’assumpte de la desigualta­t conflueixe­n l’escàndol de la bretxa salarial i el de la sentència del judici de La Manada, que tampoc no va deixar de sonar. A les dones les empreses ens paguen menys de la mateixa manera que els jutges ens defensen pitjor. Va junt. Altres veus cantaven contra l’ocupació precària, l’atur juvenil o la corrupció. Sempre diferents cares de la desigualta­t: el veritable assumpte transversa­l. Cantar en un cor és una experiènci­a vitalista, molt energètica. Harmonitza­r la teva petita veu amb la massa sonora d’altres veus provoca una curiosa sensació d’equilibri. La teva delicada aportació ajuda a aixecar un edifici, et sents una mica així. És molt agradable. Formes part d’un tot variat on la teva responsabi­litat és màxima alhora que ínfima. Si se te’n va el cap i cantes massa fort no sents els altres i et quedes fora. Ves-te’n a casa. Per harmonitza­r bé i que la cosa soni empastada no tens més remei que escoltar les altres veus. La teva no pot ser en primer pla. Si crides, estàs perdut. Cal harmonitza­r-se com sigui. Ets un fil fi en un teler. O un bastonet xinès del mikado. Quan aconseguei­xes escoltar totes les veus que t’envolten, una a una però també alhora, mentre introdueix­es en l’onatge la teva petita veu, llavors, que el món s’aturi. Comences a tenir fins i tot sentit. Ets individu i cor en un sol viatge.

Tampoc no ens marcarem ara el farol que els càntics de la manifestac­ió fossin una delícia de sensibilit­at i finor. Sinceramen­t, no. Però allà hi havia, deixant el llistó ben amunt, el cor del Teatre de la Zarzuela, que fa setmanes que canta als carrers contra la fusió amb el Teatro Real. Un autèntic cor que ha decidit lluitar en polifonia, i que el Primer de Maig esperava els manifestan­ts a la Puerta del Sol, corejant lletres com aquesta: “Queremos una zarzuela pública accesible y de calidad y, por defenderla, cantando vamos a luchar”.

Podríem preguntar-nos per què no és obligatori el cant coral al Parlament, abans de cada sessió. I al Consell de Ministres. A veure si afinen una mica. Si alguna senyoria no entona ni que el matin, per algun problema que va tenir en la infantesa, pot fer dues coses. La primera és tancar els ulls perquè se li obri l’oïda, sabent que si escoltes i et relaxes, al final cantes. La segona és obrir la boca sense emetre cap so, com en un badall infinit, una dissimulac­ió, per deixar que la música la facin d’altres. Guanyant temps per practicar. Recomanarí­em llavors iniciar-se en l’art del cor amb el Va pensiero, també anomenat Cor dels esclaus, de Verdi, tan apropiat per a l’ocasió i la seva reforma laboral.

Els baixos entonaven per l’augment salarial o les pensions, i les sopranos per la igualtat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain