La Vanguardia (Català)

La tensió amb Teheran porta el petroli més enllà dels 77 dòlars

L’Aràbia Saudita s’ofereix a compensar la caiguda del cru iranià

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

Malgrat l’allau de crítiques a escala internacio­nal que ha rebut el mandatari de la Casa Blanca, la decisió de Donald Trump de carregar-se el pacte nuclear amb l’Iran pot representa­r per al seu país un negoci rodó. “Els Estats Units són els que es beneficien de l’actual situació”, reconeixia ahir en una nota Philippe Waechter, economista en cap d’Ostrum. Per què?

De moment la futura imposició de sancions al règim de Teheran va tenir com a primera conseqüènc­ia un repunt de les cotitzacio­ns, en previsió d’un retrocés de la producció d’aquell país –el tercer de l’Orient Mitjà–. Recordem que entre el 2012 i el 2015, durant l’anterior bloqueig a les exportacio­ns, la producció iraniana va caure un 25%.

El barril de Brent es va disparar ahir un 2,6%, fins als 77,2 dòlars. També es va apreciar el de referència als Estats Units, el Texas, un 2,8%, fins als 70,6 dòlars. Són en els nivells més alts des del novembre del 2014. “El restablime­nt de les sancions a l’Iran, que exporta 2,5 milions de barrils de petroli per dia i és el cinquè exportador més gran del món, pot tenir implicacio­ns per a l’equilibri del mercat”, va reconèixer ahir l’Agència Internacio­nal de l’Energia. Els preus de la gasolina dels Estats Units, en vigílies de la temporada de vacances, també s’estan inflamant: només des del mes de febrer passat s’han encarit un 60%.

Tot i això, l’actuació de Trump té més lògica econòmica del que es podria imaginar, especialme­nt en clau interna. D’entrada, els Estats Units no importen petroli des de l’Iran, amb la qual cosa el seu consum pot prescindir perfectame­nt del barril de cru iranià.

Segon, el país està a punt d’assolir la independèn­cia energètica gràcies al boom de la seva producció nacional, impulsada pels alts preus del cru. Les importacio­ns netes de petroli han caigut al nivell més baix des de la presidènci­a d’Eisenhower (1958). De fet, els Estats Units exporten cada vegada més. Les petroliere­s nord-americanes es beneficien de preus més alts: extreuen més amb el fracking i acumulen més beneficis. A més, la presència de firmes nord-americanes al país és limitada i el mercat iranià no és essencial en el seu negoci.

I tercer: l’Aràbia Saudita es va oferir ahir per “mitigar” els possibles efectes de la retirada del cru iranià del mercat. Riad està disposada a extreure’n més si fos necessari. I això és un favor que els Estats Units, de forma indirecta, fan al seu aliat a la zona, perquè li deixa espai lliure per augmentar els seus ingressos petroliers.

Irene Martínez, investigad­ora del Cidob i experta en l’Orient Mitjà, assenyalav­a un altre efecte col·lateral de la ruptura de l’acord nuclear amb l’Iran: debilitar els competidor­s dels Estats Units. És a dir, la Xina, que és el client més important de l’Iran, i la Unió Europea (França, que té moltes empreses instal·lades en aquest país, i Itàlia i Espanya, que n’importen cru). “En aquest sentit, Europa haurà de mantenirse unida, també per posar en dubte la legalitat de les possibles sancions dels Estats Units i defensar els seus interessos”.

“Si de veritat els nord-americans haguessin volgut lluitar contra el règim, la millor manera era mantenir l’obertura de l’economia, estimular el naixement d’una classe mitjana i pressionar perquè les empreses públiques adoptessin la lògica de mercat. En canvi, ara deixen el país en mans dels conservado­rs més radicals”, indica aquesta experta. “A l’Iran veuen que Corea del Nord no ha renunciat a la bomba atòmica i el seu president es reunirà amb Trump, mentre que ells van abandonar la nuclear i rebran sancions. El seu malestar és comprensib­le”, conclou. Mentrestan­t, la Casa Blanca fa números.

Els EUA no depenen del petroli de l’Iran i tenen interès que les cotitzacio­ns pugin

La Xina, el principal client dels iranians, i la UE, obligats a defensar els seus interessos

 ?? ALI MOHAMMADI / BLOOMBERG ?? Protestes a l’Iran amb la foto de Donald Trump
ALI MOHAMMADI / BLOOMBERG Protestes a l’Iran amb la foto de Donald Trump
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain