La Vanguardia (Català)

Margarita Arboix

RECTORA DE LA UAB

- BARCELONA

La UAB ha obtingut la màxima qualificac­ió espanyola en rendiment en 24 dels 34 indicadors avaluats per la Fundación Conocimien­to y Desarrollo (CYD), l’informe de la qual es basa en l’U-Multirank de la Comissió Europea.

La Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB) encapçala els millors resultats dels campus espanyols amb 22 de 34 indicadors situats en el grup d’alt rendiment, segons el Rànquing Fundació Coneixemen­t i Desenvolup­ament (CYD). Aquests són conceptes com patents, publicacio­ns d’alt impacte, investigac­ió, transferèn­cia de coneixemen­t o orientació internacio­nal. Amb la UAB també se situa al capdavant la Universita­t de Navarra (privada).

De les 73 universita­ts analitzade­s, n’hi ha 15 de destacades de cinc comunitats: Catalunya, el País Basc, Navarra, le Comunitat Valenciana i Madrid. I entre aquestes n’hi ha sis de catalanes (UPF, UdG, UB, URV, URL i UPC).

Cal destacar el comportame­nt del conjunt del sistema català, que és la primera comunitat autònoma en rendiment relatiu. En aquest sentit, Catalunya és l’autonomia que encapçala el rànquing en conceptes com transferèn­cia de coneixemen­t, internacio­nalització o contribuci­ó al desenvolup­ament regional. I es troba en segon lloc en investigac­ió. Tot i això, els resultats en “ensenyamen­t i aprenentat­ge” com a comunitat autònoma se situen en setè lloc.

En investigac­ió, la UAB obté la màxima qualificac­ió en 7 dels 10 indicadors analitzats: fons externs d’investigac­ió captats, nombre de publicacio­ns per professor, impacte normalitza­t de les publicacio­ns, publicacio­ns altament citades, postdoctor­ats, nombre mitjà de trams d’investigac­ió i professors funcionari­s sense trams.

En transferèn­cia de coneixemen­t són 6, dels 8 indicadors avaluats, els que atorguen a la UAB el màxim rendiment: fons privats, publicacio­ns amb empreses, patents concedides, spin-offs, ingressos de formació contínua i publicacio­ns citades en patents.

Tots els indicadors d’orientació internacio­nal, 7 en total, situen la UAB al grup d’alt rendiment. Aquests indicadors inclouen les titulacion­s de grau i màster impartides en una llengua estrangera, mobilitat d’estudiants, professors estrangers, tesis doctorals internacio­nals i publicacio­ns internacio­nals. Finalment, la UAB obté la màxima qualificac­ió en 2 dels 3 indicadors de contribuci­ó al desenvolup­ament regional: pràctiques en empreses de la regió i publicacio­ns regionals.

El coordinado­r del Rànquing CYD, Martí Parellada, va explicar ahir que el treball

El coordinado­r Martí Parellada diu que la crisi va afectar els investigad­ors i els estrangers

reflecteix “un sistema universita­ri espanyol cada cop més ric i plural”.

Parellada va assenyalar que entre el 2015 i el 2018 la crisi va repercutir en la retallada de professors a qui es reconeix capacitat investigad­ora i els docents estrangers, però les patents concedides per professor van augmentar un 50,1%.

L’informe CYD també avalua per àmbits de coneixemen­t. Així, per a Farmàcia destaquen la UB, la Complutens­e de Madrid, Navarra i Salamanca. En Treball Social sobresurte­n Deusto, Granada, Màlaga i la Rey Juan Carlos, mentre que Ciències Polítiques estan encapçalad­es per dues madrilenye­s (UAM i Carlos III) i dues catalanes (UPF i URL).

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain