La Vanguardia (Català)

Les platges de la Barcelonet­a i la Nova Icària perden la bandera blava

- JOSE POLO

La Fundació d’Educació Ambiental (FEE) i l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) van retirar ahir el distintiu de bandera blava a les platges de la Nova Icària i la Barcelonet­a. Aquest senyal, que s’actualitza cada any abans de l’estiu, premia la gestió ambiental, la seguretat i la qualitat de les instal·lacions de les platges. Atorgat per un tribunal internacio­nal de l’FEE en col·laboració amb l’Adeac, que és qui gestiona la campanya a Espanya, també exigeix que l’aigua tingui la qualitat d’excel·lent.

Amb aquestes dues baixes, aquest estiu només lluiran aquest estiu el guardó la meitat de les platges de Barcelona: la del Bogatell, la Nova Mar Bella, la Mar Bella, Sant Sebastià i Sant Miquel. En l’estudi, aquestes dues últimes es consideren una sola platja. Sense bandera blava hi continuen la del Somorostro –que la va perdre el 2016–, la del Llevant –que es va quedar sense l’acreditaci­ó el 2015– i la zona de banys del Fòrum.

L’Ajuntament de Barcelona va restar importànci­a a l’anunci. “Les dades de les platges que han perdut la bandera blava no són dolentes perquè tant la de la Nova Icària com la de la Barcelonet­a han obtingut una qualitat de bany bona, però no excel·lent, com requereixe­n els criteris, i per això han perdut la distinció”, van assenyalar fonts municipals.

D’altra banda, el litoral català està més ben valorat que l’any anterior. Un total de 101 platges van ser mereixedor­es d’aquest emblema. Són sis més que la temporada passada, segons va concretar el Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat de la Generalita­t de Catalunya. Algunes, com la platja de Gavà Mar, van perdre la bandera blava i ara l’han recuperada.

Segons la Generalita­t, gairebé el 100% de les zones de bany catalanes tenen índexs de qualitat elevats. Un 93% van obtenir una qualitat microbiolò­gica de l’aigua excel·lent i un 5,5% bona, segons el balanç del 2017 de l’Agència Catalana de l’Aigua. “És el resultat de les mesures de gestió de les zones de bany, de les millores en els sistemes de sanejament implantats als municipis de la costa i dels treballs de control i inspecció del medi hídric”, va argumentar ahir la Generalita­t.

Les banderes blaves no només es lliuren a les platges, sinó també als ports esportius. En aquest sentit, el nombre de ports catalans amb aquest reconeixem­ent internacio­nal ha baixat de dos respecte a l’any passat, de manera que aquesta vegada es queda amb 22. El port de Barcelona el conserva.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain