La Vanguardia (Català)

Gaudí i la blasfèmia

- IMATGE CEDIDA PER L’ARXIU FOTOGRÀFIC DE BARCELONA

Vet aquí una de les comptades fotografie­s que s’atresoren sobre Antoni Gaudí. Aquesta i alguna altra van ser captades pel gran pioner del fotoperiod­isme Frederic Ballell.

La present mostra l’arquitecte agenollat en el moment de rebre la comunió quan participav­a en la festa en expiació de la blasfèmia del 1916, duta a terme el dia de la festivitat de Sant Pere. No cal dir que l’arquitecte estava molt a gust en aquell escenari.

Ja era un acte habitual, atès que formava part de la jornada que anualment se celebrava des de feia un quant temps. La campanya havia començat el 1908, i s’hi havien sumat en qualitat de promotors, entre d’altres, els poetes Maragall, Carner, Costa i Llobera, el bisbe Torras i Bages, l’escriptor i proselitis­ta Rucabado i el polític Duran i Ventosa. Les adhesions rebudes desbordave­n àmpliament els límits estrictes del país.

El ritual era el de sempre: missa i comunió a les vuit del matí a la Sagrada Família, vetlla a un Santíssim Sagrament inundat d’ofrenes florals i processó eucarístic­a pels voltants del temple, que finalitzav­a al capvespre portant en mà els presents elements lluminosos ben diversos.

Semblant campanya no partia de zero. La prova és que el 1903 l’alcalde de Barcelona ja havia rebut un manifest en què se li demanava la posada en pràctica d’una sèrie de mesures destinades a erradicar la blasfèmia. Anava subscrita per 21.000 noms.

L’esclat de la Setmana Tràgica i les seves conseqüènc­ies van crear un clima més propici en aquest sentit.

Va ser el 1912 quan va cristal·litzar una altra iniciativa que treballava en la mateixa direcció, però sota un lideratge individual i molt personalis­ta. Era el que havia aconseguit posar en marxa el sacerdot Ricard Aragó, que feia servir el pseudònim d’Ivon l’Escop.

Va crear la Lliga del Bon Mot, encapçalam­ent que no era una coincidènc­ia, malgrat que hi havia una intenció, més espontània que calculada, de proximitat amb el catolicism­e i la voluntat de “fer país”que impregnava el partit sota el comandamen­t de Cambó. Es tractava d’una defensa del llenguatge, centrada, per descomptat, en la condemna de la blasfèmia i el propòsit d’erradicar-la sobretot en l’ús oral. “La nostra –adduïen els de l’entorn dirigent– és terra de renegaires”.

El personatge tenia esperit de croat, però pacífic. La seva campanya va tenir ben aviat un ressò considerab­le, va trobar el seu públic i es va estendre geogràfica­ment.

Pel tema i pel lloc no sorprèn gens ni mica que Gaudí assistís als actes. I també per la seva condició de convers. I és que en els seus anys de joventut i el seu contacte amb Barcelona, el seu perfil era ben diferent, ja que era anticleric­al. Freqüentav­a una penya al cafè Pelayo en què prioritzav­a aquest ambient, tal com va escriure amb detall el pintor i crític Feliu Elias.

L’arquitecte participav­a en la cerimònia anual que se celebrava a la Sagrada Família

 ??  ?? Gaudí combrega a la festa de l’expiació de la blasfèmia celebrada a la Sagrada Família
Gaudí combrega a la festa de l’expiació de la blasfèmia celebrada a la Sagrada Família

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain