La Vanguardia (Català)

Quan un sensesostr­e pren l’escenari

El Teatre Lliure dona veu als marginats en una gran mostra de teatre inclusiu

- JUSTO BARRANCO Barcelona

Des d’avui altres veus prenen els escenaris del Teatre Lliure. Les veus de col·lectius que normalment no estan representa­ts als espais escènics però que tenen molt a explicar. Persones transsexua­ls. Persones amb alguna discapacit­at. Persones que han viscut al carrer. Persones emigrants. “És important que el teatre escolti totes les veus perquè això enriquirà la cultura i, alhora, viurem en una societat més justa”, raona la dramaturga i directora Clàudia Cedó, una de les implicades pel Lliure en el projecte NOSaltres. Una gran mostra de teatre inclusiu que comença avui i que es prolongarà fins al 22 de juny. I que farà, a través de quatre obres, però també d’exposicion­s, debats i projeccion­s, que “la vida entri al teatre”, va apuntar ahir el director del Lliure, Lluís Pasqual.

El tret de sortida el dona des d’avui i fins dissabte al Lliure de Gràcia Trans (més enllà), en què Didier Ruiz dirigeix set persones transgèner­es que entreteixe­ixen en escena les seves experiènci­es, de vegades duríssimes, amb prostituci­ó inclosa per sobreviure, d’altres, per sort, de gran acceptació. I dissabte i diumenge arribarà a l’Espai Lliure de Montjuïc Cinema, de Clàudia Cedó, amb 13 actors de col·lectius en risc d’exclusió social amb els quals treballa en el projecte Escenaris Especials des de fa anys. Col·lectius que van de la discapacit­at mental a la física, l’autisme o l’addicció a les drogues. Han escollit escenes de pel·lícules com Quan en Harry va trobar la Sally, Alien oun E.T. amb cadires de rodes elèctrique­s per parlar de sexe, de mort, de maternitat i de vida.

Del 16 de maig al 3 de juny es veurà al Lliure de Gràcia Històries d’Istanbul, a contrapeu, amb Mercè Arànega i dirigida per Joan

“És important que el teatre escolti totes les veus: enriquirà la cultura i hi haurà una societat més justa”

Arqué, que parla de la capital turca i de l’emigració. I del 30 de maig al 10 de juny aterren a l’Espai Lliure Sis personatge­s. Homenatge a Tomás Giner, un personatge construït a partir de les històries reals de cinc dels actors, que han viscut al carrer, algun fins a 30 anys, i han estat ajudats per la Fundació Arrels. I que dirigits per Juan Carlos Martel i amb un text teixit per Joan Yago recorren la història del país i de com una societat fa que persones acabin dormint al carrer.

 ?? JUAN LEMUS ?? Una escena de Sis personatge­s, amb gent que ha viscut al carrer
JUAN LEMUS Una escena de Sis personatge­s, amb gent que ha viscut al carrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain