La Vanguardia (Català)

Trobada històrica al juny a Singapur entre Trump i Kim Jong-un

El president dels Estats Units rep tres ostatges alliberats per Corea del Nord

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

A 15.555 quilòmetre­s de Washington i 4.750 quilòmetre­s de Pyongyang, on Orient es dona la mà amb Occident: Singapur serà l’escenari de la històrica cita entre el president dels Estats Units, Donald Trump, i el líder suprem nord-coreà, Kim Jong-un. La cimera, la primera que asseurà cara a cara els màxims dirigents de dos països enfrontats durant dècades, se celebrarà el 12 de juny. Va ser el mateix Trump que, poc després de l’arribada de tres ostatges dels Estats Units alliberats per Pyongyang, va anunciar els detalls de la cita. “Tots dos intentarem que sigui un moment molt especial per a la pau mundial!”, va prometre en un tuit.

Singapur ofereix un terreny neutral per als dos protagonis­tes. Es creu que Kim Jong-un detesta volar i la flota d’avions nord-coreana data de l’era soviètica, pel que convenia trobar un lloc més proper que, per exemple, Suïssa, que es va oferir a acollir la cimera. Trump va parlar de la zona desmilitar­itzada entre les dues Corees. Però a la diplomàcia dels Estats Units li convenia un terreny menys marcat. L’illa de Singapur, un país que manté relacions diplomàtiq­ues amb Corea del Nord a més de bones relacions amb els Estats Units, ha estat finalment l’opció consensuad­a. La primera reunió entre els líders de la Xina i Taiwan en set anys, el 2015, també s’hi va celebrar.

Una regla clara per a una negociació d’aquest tipus és que un no pot fer l’efecte que desitja l’acord més que l’adversari. Trump parla sempre amb enorme ambició i opti- misme de la cita i ara tracta d’“honorable” l’antic “petit home coet”, però no deixa de cobrir-se l’esquena: “Si no obtenim el que volem, ens aixecarem educadamen­t de la taula de negociació”. La desnuclear­ització de la península coreana és l’objectiu últim de les converses, assegura. Fins ara, la condició de Kim Jong-un per renunciar al seu programa nuclear i segellar la pau amb els seus veïns ha estat que els EUA retiressin les tropes a Corea del Sud.

Trump es va desplaçar de matinada a la base militar d’Andrews per rebre els ostatges alliberats per Corea del Nord en signe de bona voluntat. Una gegantina bandera nacional il·luminada per potents focus esperava l’avió amb què el nou secretari d’Estat, Mike Pompeo, va portar els tres ciutadans dels Estats Units. “Estic segur que esteu rebentant tots els rècords d’audiència a les tres de la matinada en tota la història de la televisió”, es va felicitar Trump. “És com un somni. Som molt feliços”, va dir a través d’una intèrpret Kim Dong Chul, que treballava en un hotel a la zona especial entre les dues Corees quan va ser detingut el 2015. Els altres dos presoners –Tony Kim, comptable, i Kim Hak Song, consultor agrícola– estaven lligats a una universita­t nord-coreana i van ser arrestats ja amb l’Administra­ció Trump. Pyongyang els acusava d’espionatge i “actes hostils” contra el país.

L’arribada dels tres homes, en bon estat de salut, és un triomf diplomàtic per a Trump. Demostra la bona voluntat amb què Kim Jong-un afronta la històrica cimera bilateral de juny, assegura. Pyongyang va prendre i va alliberar presoners en diverses ocasions en temps de Barack Obama i Bill Clinton. Trump afirma que si Kim Jong-un els ha deixat lliures ara és perquè hi ha un desig genuí de posar fi a una confrontac­ió heretada de la guerra freda. “Crec que ho ha fet perquè realment vol fer alguna cosa, portar al seu país al món real, ho crec de debò”, va declarar als mitjans des de l’escaleta de l’avió a les tres de la matinada de dimecres (hora de Washington). Ha estat “un honor” portar de tornada els tres ostatges però “el veritable honor serà desfer-nos de les armes nuclears”.

“Estem rebentant tots els rècords d’audiència de la història de la TV” en aquestes hores, celebra el mandatari

 ?? REUTERS / ACN ?? Un dels ostatges alliberats per Pyongyang saluda amb els braços enlaire entre Donald Trump i la seva esposa, Melania
REUTERS / ACN Un dels ostatges alliberats per Pyongyang saluda amb els braços enlaire entre Donald Trump i la seva esposa, Melania

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain